Krievija apsūdzējusi ASV vadīto koalīciju Sīrijas Rakas pilsētas "noslaucīšanā no zemes virsmas" pilsētas atbrīvošanas kampaņā no "Daesh" kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV atbalstītā arābu un kurdu kaujinieku alianse Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) džihādistu grupējuma kontrolēto Raku atbrīvoja pagājušajā nedēļā, savukārt svētdien SDF paziņoja par Sīrijas lielāko naftas lauku atkarošanu, kas bija nozīmīgs ienākumu avots teroristiem.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vadītā koalīcija, kas sniedz gaisa atbalstu cīņā pret "Daesh", norādīja, ka dara visu, lai samazinātu risku civiliedzīvotājiem, bet ANO kara noziegumu izmeklētāji pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Rakā ir "milzīgi civiliedzīvotāju zaudējumi".

Sīriešu aktīvisti ziņo, ka kauju laikā gājuši bojā 1130 līdz 1873 civiliedzīvotāju un ka liela daļa cietusi intensīvo gaisa triecienu dēļ, kas palīdzēja SDF karotājiem uzbrukt pilsētai.

Savukārt Krievija, kas pati ir saņēmusi plašu kritiku un apsūdzības kara noziegumos par brutālo nemiernieku kontrolētās Alepo daļas bombardēšanu pērn, Rakai nodarītos postījumus salīdzina ar Drēzdenes bombardēšanu Otrā pasaules kara beigās.

"Raka ir mantojusi Drēzdenes 1945. gada likteni, anglo-amerikāņu bombardēšana to ir noslaucījusi no zemes virsmas," svētdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas runasvīrs ģenerālmajors Igors Konašenkovs.

Viņš arī veltīja pārmetumus Rietumiem, ka tie tagad steidzot sūtīt uz Raku finansiālo palīdzību, lai tādā veidā slēptu savu noziegumu pēdas.

ASV vadītā koalīcija ir norādījusi, ka ir ievērojusi striktu mērķu izvēlēs procedūru, lai minimizētu civiliedzīvotāju zaudējumus. Rakas atbrīvošanu SDF pasludināja pagājušajā nedēļā pēc četrus mēnešus ilgas cīņas. "Daesh" pilsētā saimniekoja trīs gadus.

Tagad galvenais fokuss cīņā pret "Daesh" ekstrēmistiem Sīrijā ir viņu pēdējais cietoksnis - Deir ez Zoras pilsēta. Pret islāmistu grupējumu Sīrijā ar Krievijas atbalstu cīnās arī Bašara al Asada valdības spēki un irāņu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!