Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons izteicies, ka viņš nevēlas redzēt kā Kremļa zaudējums karā ar Ukrainu iznīcina Krieviju, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sarunā ar Francijas medijem prezidents Makrons aicinājis Rietumu valstis palielināt militāro atbalstu Kijivai.. Viņš arī apgalvojis, ka esot gatavs ilgstošam karam.

"Es vēlos, lai Krievija šajā karā zaudē Ukrainai un lai Ukraina ir spējīga aizstāvēt savas pozīcijas," komentēja Makrons. Tomēr viņš vērsās pret tiem, kuri, pēc Makrona teiktā, vēlējās paplašināt karu pašā Krievijā, lai sagrautu valsti.

Makrona komentāri sekoja pēc pasaules līderu tikšanās Minhenes Drošības konferencē, kurā apsprieda nepieciešamību paātrināt ieroču piegādi Kijivai un pastiprināt sankcijas pret Kremli.

"Es nedomāju, ka mums vajadzētu mērķēt uz Krievijas pilnīgu sakāvi, uzbrūkot valstij tās teritorijā. Tie, kas to apgalvo, vēlas, pirmkārt, sagraut Krieviju. Tā nekad nav bijusi un nebūs Francijas pozīcija," skaidroja Makrons.

Komentējot svētdien notikušo konferenci Minhenē, Makrons uzstāja, ka šobrīd nav īstais laiks veidot dialogu ar Krieviju. Tomēr viņš nenoliedza, ka atbalsta miera sarunas kā gala rezultātu. Prezidents minējis, ka Ukrainas militārās darbības, ko atbalsta sabiedrotie ir vienīgais veids, lai atgrieztu Krieviju sarunās un nostiprinātu ilglaicīgu mieru. Viņš arī noraidīja Krievijas režīma iespējamu maiņu, skaidrojot, ka līdzīgi centieni citās valstīs vienmēr beigušies ar neveiksmi.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba atzinīgi novērtējis lēmumu neielūgt Kremli uz Minhenes Drošības konferenci. "Krievijas līderus nevajadzētu ielūgt uz sarunām, kamēr terorismu atbalstošā valsts nogalina, kamēr tā izmanto sprāgstvielas, raķetes un tankus kā argumentu starptautiskajā politikā," uzskaitīja Kuleba.

Zelenskis ir noraidījis jebkādas sarunas ar Putinu, uzstājot, ka starp abām valstīm nav nekādas uzticības. Aizvadītajā nedēļā intervijā ar BBC Zelenskis stingri noraidīja ideju par atteikšanos no Ukrainas teritorijām, lai veicinātu miera sarunas ar Kremli.

Zelenskis atbildējis arī uz Makrona izteikumiem, ka Krieviju vajadzētu sakaut nevis iznīcināt, vēsta aģentūra "Reuters". "Tās būs bezjēdzīgas sarunas. Makrons lieki tērē laiku. Esmu nonācis pie secinājuma, ka Krievijas attieksme nav maināma. Ja viņi ir nolēmuši sevi izolēt, sapņojot par veco PSRS impēriju, mēs neko nevaram darīt. Tā ir viņu izvēle, vai sadarboties ar valstīm, balstoties uz savstarpēju cieņu, " komentēja Zelenskis.

Viņš arī noraidīja iespējamību, ka Rietumu piespriestās sankcijas ir izolējušas Krieviju: "Tas drīzāk bija Putina lēmums uzsākt karu."

Makrona izteikumus kritizējušas ne tikai Rietumu sabiedrotās valstis un Ukraina, bet arī pati Krievija. Krievijas pārstāvji svētdien atgādinājuši par Napoleona Bonaparta likteni.

Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zakharova svētdien komentēja Makrona izteikumus, ka Francija nekad nav vēlējusies sagraut Krieviju. "Par to "nekad". Francija nesākās ar Makronu un valsts līmenī cienītās Napoleona mirstīgās atliekas atrodas Parīzes centrā. Francijai un Krievijai vajadzētu saprast," skaidroja Zakharova.

"Kopumā Makrons ir uzjautrinošs," izteicās pārstāve, uzsverot, ka kamēr Makrons atkārtoti centās organizēt tikšanās ar Kremli, tikmēr Rietumi diskutēja par Krievijas režīma maiņu.

NATO dalībvalstis jau iepriekš norādījušas uz Makrona izteikumiem. Pagājušajā jūnijā Kuleba viņu kritizēja par apgalvojumiem, ka Krieviju nedrīkst pazemot saistībā ar iebrukumu Ukrainā. Toreiz Kuleba atbildēja, ka Krievija pati sevi pazemo. Viņš arī skaidroja, ka agresorvalstij ir jānorāda tās pareizā vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!