Foto: TASS/Scanpix/LETA

Starptautiskā pētījumā par cilvēku attieksmi pret Covid-19 vakcinēšanos konstatēts, ka vismazāk vakcinēties gribētāju, salīdzinot ar nabadzīgām Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas valstīm ir Krievijā, vēsta žurnāls "Nature Medicine".

Pētījumā tika veiktas aptaujas virknē valstu ar zemiem un vidējiem ienākumiem, kā arī Krievijā un ASV. Aptaujas notikušas no 2020. gada jūnija līdz 2021. gada janvārim – vēl pirms masveida vakcinācijas kampaņas sākuma.

Starp pavisam 12 valstīm – Burkinafaso, Kolumbija, Indija, Nepāla, Nigērija, Pakistāna, Ruanda, Sjerraleone, Uganda, Krievija un ASV – Krievijā pozitīvu attieksmi pret vakcinēšanos pauda tikai 30,4% cilvēku, kas ir zemākais rādītājs apskatīto valstu grupā.

Skeptisko attieksmi Krievijā faktiski neietekmē izglītības līmenis – potēties pret Covid-19 ir gatavs 31% to, kas ieguvuši augstāku izglītību par skolu un 29,6% tikai skolu pabeigušie. Nedaudz vairāk ietekmē vecums. Vakcinēties vēlas 27.6% vidēja vecuma ļaužu, 33,5% jaunu cilvēku līdz 25 gadu vecumam un 40% par 55 gadiem vecāku iedzīvotāju.

Vislielākās atšķirības Krievijā ir starp dzimumiem. Vakcinēties vēlas 38,5% vīriešu un 20,09% aptaujāto sieviešu.

ASV potēties gribētāju īpatsvars, salīdzinot ar nabadzīgajām valstīm, arī nav augsts, bet būtiski lielāks par Krieviju – 64,6%, konstatēts aptaujās.

Nabadzīgajās valstīs, kur joprojām nav tik plaši pieejamas vakcīnas, aina ir citāda. Vidējais vakcinēties gribētāju rādītājs 10 pētītajās zemo ienākumu valstīs ir ap 80%, kas ir pūļa imunitātes sasniegšanai piemērots līmenis. Līdere šajā ziņā ir Nepāla, kur vakcinēties vēlas 96% aptaujāto. Turklāt nav novērotas būtiskas atšķirības starp dzimumiem un vecuma grupām.

Krievijā rezultāti uzrāda arī vienu no zemākajiem uzticības līmeņiem valdībai – tikai 6% būtu gatavi vakcinēties pēc varasiestāžu ieteikuma. Zemāks šis līmenis izrādījies tikai Kolumbijā, Ruandā un Nepālā. Bet ASV tas ir visaugstākais – 67%.

Starp iemesliem, kāpēc cilvēki nevakcinējas, Krievijā izrādījies vislielākais īpatsvars to, kas atsaucas uz sazvērestības teorijām – tās piemin 21,4% aptaujāto. Ar vienu procenta desmitdaļu mazāk atpaliek Ruanda, savukārt, salīdzinot ar ASV, Krievijā šis rādītājs ir 3,5 reizes augstāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!