Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskava nav sākusi masveida savu pilsoņu evakuāciju no kara plosītās Sīrijas, trešdien, dienu pēc evakuācijas lidmašīnu nosūtīšanas uz Libānu, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mums ir [evakuācijas] plāni, tāpat kā mums ir plāni ikvienai valstij starptautiskās situācijas eskalācijas gadījumam, bet nav runas par to īstenošanu," žurnālistiem pastāstīja Lavrovs.

Ministrs atklāja, ka aptuveni 1000 Krievijas pilsoņu ir izteikuši vēlmi pamest Sīriju. Maskava esot izvedusi diplomātu ģimenes, bet pagaidām neesot plānots samazināt vēstniecības darbinieku skaitu. Lavrovs uzsvēra, ka Krievijas vēstniecība Damaskā strādā normālā režīmā.

Krievija ir viena no tuvākajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma sabiedrotajām, savu pozīciju saglabājot arī gandrīz divus gadus ilgstošā konflikta laikā. Tomēr Krievijas amatpersonas ir  atzinušas, ka Asads konfliktā varētu arī zaudēt.

Lavrovs arī kritizēja Sīrijas opozīciju par tās "apsēstību" ar Asada gāšanu. Kamēr oponenti pieturēsies pie šis nostājas, nekas labs nenotiks un bruņotās sadursmes turpināsies, skaidro Lavrovs.

Divas lidmašīnas, ko uz Beirūtu otrdien nosūtīja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija, trešdien Maskavā nogādāja aptuveni 80 cilvēku, pārsvarā sievietes un bērnus. No Damaskas līdz Libānas galvaspilsētai Krievijas pilsoņi nogādāti ar autobusiem. Jāātgādina, ka karadarbības dēļ ir pārtraukti ārvalstu lidsabiedrību reisi no Damaskas lidostas.

Krievijas mediji vēstīja, ka lidmašīnās bijuši arī ārsti un psihologi, lai sniegtu palīdzību bēgļiem. "Tur ir ļoti bīstami. Raķetes, lidmašīnas, tanki," televīzijā pastāstīja kāds ielidojušais vīrietis. "Tur kļuva neiespējami dzīvot. Tur nav naudas. Nav darba. Mēs pazudējām visu," atklāja kāda krievu sieviete.

Vārdā neminēts Krievijas diplomāts aģentūrai AFP otrdien pastāstīja, ka lidojumi organizēti Krievijas pilsoņiem, kuri lūguši palīdzību konsulātā Damaskā. Avots arī norādīja, ka šie lidojumi nebūs pēdējie.

Ziņu aģentūra "RIA Noviosti" vēsta, ka Krievijas konsulātā Sīrijā ir reģistrēti 8000 Krievijas pilsoņu. Analītiķi uzskata, ka pret Krievijas pilsoņiem varētu būt vērsti opozīcijas aktīvistu uzbrukumi, atriebjoties par Maskavas atbalstu Asadam.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!