Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas propagandas galvenais mērķis Igaunijā ir valsts krievvalodīgā iedzīvotāju daļa, un galvenie vēstījumi cenšas tai radīt piederības sajūtu un lojalitāti reiz varenās Padomju Savienības pēctecei Krievijai, ko vajadzības gadījumā tā var izmantot, norāda Igaunijas amatpersonas. Savukārt Krievijas propagandas galvenais vēstījums etniskajiem igauņiem vērsts uz valsts marginalizāciju.

"Viņi vēlas, lai igauņi notic, ka valsts nav aizsargāšanas vērta, ka Eiropas Savienība nav vienota ar Igauniju," portālam "Delfi" stāsta Igaunijas Iekšējā drošības dienesta pārstāvis Hariss Pūseps

Pūseps skaidro, ka propagandas lielākā mērķauditorija igauņu vidū ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem, izmantojot nostalģiju par agrāko politisko sistēmu vai jaunības dienām, Krievija vēlas iedvest ideju, ka reiz Igaunija bija pirmā starp Padomju Savienības valstīm, bet tagad tā ir pēdējā Eiropas Savienībā. "Kaut kādā veidā tā var būt patiesība, bet jebkurā gadījumā, pat ja esat bijuši vieni no pirmajiem Padomju Savienībā, nav salīdzināms tas, kas cilvēkiem tolaik piederēja un kāda bija viņu dzīve," stāsta Pūseps, skaidrojot šīs taktikas mazo ietekmi.

"Jebkurā gadījumā Krievijas propagandas vēstījuma ietekme igauņu vidū nav spēcīga. Ir arī cilvēki, kas tic, ka Krievija sargā "tradicionālās vērtības", tomēr kopumā uzskatu, ka tāda pārliecība ir marginālai sabiedrības daļa," atzīmē Igaunijas Iekšējā drošības dienesta pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!