Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizdomās par korupciju turētajiem krievu oligarhiem turpmāk nāksies Lielbritānijas varasiestādēm izskaidrot savu īpašumu izcelsmi, sestdien paziņojis drošības valsts ministrs Bens Volless.

Lielbritānijas varasiestādes, pamatojoties uz noteikumiem par neskaidras izcelsmes bagātības orderiem (UWO), kas stājās spēkā šonedēļ, varēs arestēt aizdomīgus īpašumus, kamēr netiks pienācīgi paskaidrota to izcelsme, laikrakstam "The Times" paskaidrojis Voless. Viņš uzsvēris, ka izmantos visu likuma bardzību, lai vērstos pret korumpētiem politiķiem un starptautiskiem noziedzniekiem, kas izmanto Lielbritāniju kā patvērumu.

Amatpersonas lēš, ka katru gadu Lielbritānija tiek izmantota, lai atmazgātu nelikumīgi iegūtus līdzekļus aptuveni 90 miljardu mārciņu (103 miljardu eiro) apmērā. UWO ļauj varasiestādēm iesaldēt un atsavināt īpašumus, kuru vērtība pārsniedz 50 000 mārciņu, ja to īpašnieki nespēj paskaidrot, kā tie iegūti.

Voless norādījis, ka, piemēram, tiem ārvalstu parlamentu deputātiem, kas nesaņem lielas algas, bet pēkšņi iegādājušies greznu savrupnamu Londonas centrā, būs jāpaskaidro, kā viņi par to samaksājuši. "Mēs konfiscēsim šos īpašumus, tos pārdosim un ieņēmumus izmantosim mūsu tiesībsargāšanas iestāžu finansēšanai," paziņojis ministrs, piebilstot, ka jau drīzumā uzdos tiesībsargāšanas iestādēm ķerties pie UWO izmantošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!