Foto: Foto: Publicitātes attēls, Ģirts Raģelis

"Man ir ļoti skumji, ka tā ir noticis – acīmredzami tiek šķirots, kura ģimene ir pareiza, kura nav," tā portālam "Delfi" saka māksliniece Elīna Brasliņa par ziņām, kas šonedēļ pāršalca daudzu valstu medijus. Proti, Ungārijā sodīts grāmatveikals, kas tirgoja viņas un amerikāņu-spāņu dzejnieka Laurensa Šimela kopdarbu – grāmatu "Kāda ģimene!" Sods piemērots par negodprātīgu komercpraksi, tomēr problēmas cēlonis saistās ar viena dzimuma vecāku ģimeņu modeļa attēlošanu grāmatā.

Kāds ir Ungārijas Peštas rajona administrācijas pamatojums piemērotajam sodam, ko par to saka grāmatas autors Šimels un ilustratore Brasliņa (abi raksta titulbildē), kā arī izdevējs Ungārijā – puses iztaujāja portāls "Delfi". Cenšamies arī viest skaidrību, par ko īsti stāsta šī 36 lappuses biezā grāmata "Kāda ģimene!" Šajā grāmatā apkopotas divas grāmatas "Rīta agrumā" un "Laiks gulēt iet", kas iepriekš izdotas latviešu valodā (Latvijā 2018. gadā apgādā "Mansards") un vēl 11 valodās. Drīzumā plānots šo grāmatu arī izdot Krievijā, tur tai iecerēts īpašs brīdinājums uz vāka.

Tiesa, jānorāda, ka Ungārijā pieņemtajam lēmumam par grāmatnīcas sodīšanu nav sakara ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas prezidentes kritizēto pret LGBTQI+ kopienu jeb cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju vērsto Ungārijas likumu, kas stājās spēkā vēlāk, 8. jūlijā. Kā vēsta portāls "Euractiv", oriģināli likums paredzēja ar stingrākiem soda mēriem vērsties pret pedofiliem, taču vēlāk klāt nākušais likumprojekta papildinājums iekļauj aizliegumu nepilngadīgām personām domātos materiālos attēlot homoseksualitāti un dzimumu maiņu. Vairāk par šo likumu var lasīt šeit.

Par ko piemēroja grāmatnīcai sodu

"Izmeklēšanā, kas sākta, reaģējot uz sūdzību par sabiedrības interesēm, Peštas rajona administrācija ir konstatējusi, ka grāmata tiek pārdota kā stāstu grāmata, taču, pēc administrācijas domām, izplatītājs nebija skaidri norādījis, ka grāmatā ietvertajos stāstos attēloti uzvedības modeļi, kas atšķiras no tradicionālajām dzimumu lomām," portālam "Delfi" norāda iestāde.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!