Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

ASV līdz ar "Abrams" tankiem piegādās Ukrainai astoņas remonta un evakuācijas mašīnas M88, kā arī degvielu un aprīkojumu, kas nepieciešams tanku ekspluatācijai un apkopei, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēsta "Business Insider".

ASV prezidents Džo Baidens oficiāli par 31 tanka "Abrams" nodošanu Ukrainai paziņoja trešdien, 25. janvārī.

Kā skaidro amatpersonas, tanku skaits – 31 – izvēlēts tāds, lai tas atbilstu Ukrainas tanku bataljona izmēram. Tanki tiks iepirkti no ražotāja, nevis ņemti no ASV armijas krājumiem, tāpēc būs nepieciešami mēneši, pirms tie tiks izgatavoti un nosūtīti.

Tikmēr jau tiek izstrādāts plāns, kā piegādāt degvielu un aprīkojumu, kas Ukrainai būs nepieciešams tanku uzturēšanai. Tāpat notiek darbs pie visaptverošas apmācību programmas ukraiņu tankistiem, raksta medijs.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Papildus "Abrams" tankiem kā daļu no pakas mēs iepērkam astoņas glābšanas mašīnas M88. Tie ir transportlīdzekļi, kas dodas kopā ar "Abrams", lai varētu nodrošināt atgūšanas operācijas. Lai mēs būtu droši, ka ukraiņi spēs nodrošināt "Abrams" darbību," medijs citē vienu no amatpersonām.

Ierēdnis gan neprecizēja, par kādu M88 modifikāciju ir runa. Taču deviņdesmitajos gados izstrādātais M88A2 ir orientēts tieši darbam ar "Abrams" tankiem, liecina ASV armijas informācija.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

M88A2 palīdz izvilkt dažādā dziļumā iestigušus "Abrams" tankus, nomainīt torni un spēka agregātu, kā arī nolikt atpakaļ uz kāpurķēdēm apgāzušos tanku.

Jāatzīmē, ka M88A2 sver 70 tonnas – tikpat, cik "Abrams" tanks. Mašīnai ir trīs cilvēku apkalpe un vieta vēl četriem pasažieriem. Tā spēj nodrošināt tanku degvielas uzpildi un ar lāpstu attīrīt zemes glābšanas darbu vietā.

M88A2 ir bruņots ar lielkalibra ložmetēju. Velkot 70 tonnas smago tanku tā spēj sasniegt aptuveni 40 km/h lielu ātrumu.

Vēstīts, ka trešdien, 25. janvārī, par "Leoperd 2" tanku nodošanu Ukrainai paziņoja arī Vācija.

Iepriekš Pentagons bija noraidījis iespēju, ka Ukrainai varētu tikt piegādāti "Abrams", skaidrojot, ka tās ir sarežģīti uzturamas un apgūstamas mašīnas, kuru gāzturbīnas dzinējs patērē ap 700 litriem degvielas uz 100 kilometriem.

Taču ASV nostāja mainījusies pēc Baidena telefonsarunas ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu 17. janvārī. Tās laikā Baidens piekritis izskatīt jautājumu par "Abrams" piegādi neatkarīgi no Pentagona lēmuma, rakstīja "Wall Street Journal". Pozitīvam lēmuma par "Abrams" piegādēm bija jākļūst par pamudinājumu arī Berlīnei.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"ABC News" iepriekš ziņoja, ka, ja Berlīne dos zaļo gaismu tanku piegādēm, 12 citas valstis jau ir paudušas gatavību Ukrainai nosūtīt aptuveni 100 "Leopard 2" tankus.

Virkni valstu rīkoties pamudinājis Lielbritānijas paziņojums par tanku "Challenger 2" nodošanu Ukrainai. Lielbritānija par nodomu nosūtīt Ukrainai 14 "Challenger 2" tankus paziņoja pagājušajā nedēļā.

Vēl pirms šī lēmuma izziņošanas "Sky News" vēstīja, ka Londonas apsvērumos par "Challenger 2" ziedošanu bija vēlme lauzt psiholoģisko barjeru un pamudināt citas valstis sākt tanku piegādes Kijivai, kas aizsargājas pret Krievijas agresiju.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!