Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielākajā daļā Kijivas piektdien atjaunota elektroapgāde, Ukrainai kārtējo reizi ātri un apņēmīgi reaģējot uz Krievijas raķešu un dronu uzbrukumu kritiskajai infrastruktūrai.

Krievija kopš pagājušā rudens regulāri veic šādus uzbrukumus, acīmredzot cerot vājināt Ukrainas apņēmību un piespiest Kijivu vienoties par mieru uz Krievijas nosacījumiem.

ASV Kara studiju institūts (ISW) uzskata, ka šie raķešu uzbrukumi nespēs iedragāt Ukrainas apņēmību un neuzlabos Krievijas pozīcijas frontes līnijās, kur Krievijas panākumi ne būt nav spīdoši.

Ukrainas militārais eksperts Olehs Ždanovs norādīja, ka Krievija uzbrūk civilajai infrastruktūrai, jo nespēj efektīvi uzbrukt Ukrainas militārajiem aktīviem.

Krievijai trūkst datu par Ukrainas karaspēka un ieroču atrašanās vietu, tāpēc viņi vēršas pret civilo infrastruktūru un uzbrūk civiliedzīvotājiem, lai sētu sabiedrībā bailes un paniku, sacīja Ždanovs.

"Ukraina ir pārdzīvojusi ziemu, un Krievijas uzbrukumiem enerģētikas sistēmai pavasarī nav lielas jēgas," viņš piebilda.

Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko šodien paziņoja, ka galvaspilsētā atjaunota elektroapgāde un ūdens padeve. Viņš sacīja, ka aptuveni 30% patērētāju Kijivā joprojām nav apkures un remontdarbi turpinās.

Harkivas apgabalā elektroapgāde atjaunota vairāk nekā 90% klientu, ziņoja vietējās amatpersonas. Savukārt Zaporižjas apgabalā elektroapgāde atjaunota trešdaļai klientu.

Krievijas ceturtdien veiktais raķešu un dronu uzbrukums bija lielākais pēdējo trīs nedēļu laikā. Krievija izlietoja vairāk nekā 80 raķetes un dronus kamikazes, tai skaitā ballistiskās raķetes "Kinžal", kas tiek uzskatītas par vienām no modernākajām Krievijas arsenālā.

Raķetes trāpīja arī dzīvojamajām ēkām, nogalinot sešus cilvēkus un uz laiku atstājot simtiem tūkstošiem cilvēku bez apkures vai ūdens.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija pieļauj, ka intervāls starp raķešu triecieniem palielinās, jo Krievijai jāuzkrāj jaunās raķetes, kas nāk pa tiešo no rūpnīcām.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka raķešu trieciens ir atbilde nesenajam uzbrukumam Krievijas Brjanskas apgabalā, kurā Maskava vainoja ukraiņu sabotierus. Ukraina šīs apsūdzības noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!