Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija iesniegts ANO Drošības padomē rezolūcijas projektu, kas paredz tūlītēju ugunspārtraukšanu Jemenā, piektdien pavēstīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts. Rezolūcijas projekts tiek gatavots, reaģējot uz neseno asiņaino uzlidojumu bēru ceremonijai.

"Mēs esam nolēmuši virzīt Drošības padomes rezolūcijas projektu Jemenas jautājumā, pieprasot tūlītēju karadarbības apturēšanu un politiskā procesa atsākšanu," sacīja diplomāts.

Sagaidāms, ka dokuments, kurā, pēc visa spriežot, būs pieprasīts arī garantēt humānās palīdzības kravu piekļuvi, tuvākajās dienās tiks iesniegts padomes dalībvalstīm.

Lēmums par oficiālu rezolūciju pieņemts pēc tam, kad Krievija nobloķēja Lielbritānijas izstrādāto paziņojumu, kurā nosodīts, domājams, Saūda Arābijas vadītās koalīcijas uzlidojums, kurā tika nogalināti 140 sērotāji.

Krievijas vēstnieks Vitālijs Čurkins paziņojumu raksturoja kā "neizteiksmīgu", un mudināja "nopietni padomāt" par to, kā reaģēt uz situācijas pasliktināšanos Jemenā.

Starptautiski atzītā Jemenas prezidenta Abdrabuha Mansura Hadi valdība cīnās pret šiītu kaujiniekiem hutiešiem, kas kontrolē valsts galvaspilsētu Sanu. Jemenā aktīvi darbojas arī teroristu tīkla "Al Qaeda" un džihādistu grupējuma "Daesh" atzari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!