Foto: morgueFile
Verdzībai pakļauto cilvēku skaits Lielbritānijā ir daudz lielāks, nekā iepriekš domāts, un varētu sasniegt 13 000 cilvēku, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses.

Starp mūsdienu verdzības upuriem ir sievietes, kas piespiestas nodarboties ar prostitūciju, "ieslodzījumā" turētie mājkalpotāji, laukstrādnieki, strādnieki rūpnīcās un zvejniecībā nodarbinātie.

Statistikas dati par 2013.gadu ir pirmā reize, kad Lielbritānijas valdība publiski sniegusi šīs problēmas mērogu novērtējumu, un Iekšlietu ministrija nākusi klajā ar stratēģiju verdzības izskaušanai.

Kā norāda ministrija, starp verdzības upuriem ir cilvēki, kas kontrabandas ceļā Lielbritānijā ievesti no vairāk nekā 100 valstīm, īpaši no Albānijas, Nigērijas, Vjetnamas un Rumānijas.

Taču starp modernās verdzības upuriem ir arī Lielbritānijā dzimuši cilvēki, tostarp bērni.

Nacionālās noziedzības pārvaldes Cilvēku kontrabandas centra statistikas dati liecina, ka pērn reģistrēti 2744 verdzības upuri.

Kopējā verdzības apjoma aplēses veiktas, izmantojot policijas, robežapsardzes, labdarības organizāciju un laukstrādnieku nolīgšanas uzraudzības iestādes sniegto informāciju.

Iekšlietu ministrija norāda, ka slēptā verdzības apjoma noteikšanai tā pielietojusi apstiprinātas statistikas metodoloģijas un modeļus, kas izmantoti citās publiskās politikas nozarēs.

Tā rezultātā izdarīts secinājums, ka verdzības mērogi ir lielāki, nekā iepriekš domāts, atzīst ministrija.

Lielbritānijas parlamentā šobrīd tiek izskatīts Modernās verdzības likums, kurš paredz piešķirt Anglijas un Velsas tiesām papildus pilnvaras, lai aizsargātu cilvēkus, kas nelikumīgi ievesti valstī un tiek turēti nebrīvē pret pašu gribu.

Līdzīgus likumus gatavo ieviest arī Skotija un Ziemeļīrija.

Tomēr iekšlietu ministre Terēza Meja uzsvēra, ka likumdošana ir "tikai daļēja atbilde" uz modernās verdzības problēmu.

"Drūmā realitāte" ir tāda, ka verdzība joprojām pastāv gan pilsētās, gan laukos visā pasaulē, tostarp arī Lielbritānijā, atzina Meja.

"Pienācis laiks saskaņotai, koordinētai rīcībai. Sadarbojoties ar plašu partneru loku, mums valstī un starptautiski jāpastiprina cīņa pret moderno verdzību, lai izbeigtu nevainīgo cilvēku ciešanas un postu visā pasaulē," uzsvēra ministre.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka robežapsardzības dienests lielākajās ostās un lidostās izveidos īpašas cilvēku kontrabandas apkarošanas vienības. Paredzēts arī padarīt stingrākas tiesību normas, kas ļauj varasiestādēm konfiscēt noziedzīgās darbībās izmantotos līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!