Foto: morgueFile

12 no 19 Lielbritānijas civilajiem kodolobjektiem apdraud applūšana un krasta erozija, liecina nepublicēts valdības pētījums, kurš nonācis laikraksta “The Guardian” rīcībā.

Deviņus objektus Vides, pārtikas un lauku lietu departaments nosaucis par apdraudētiem jau tagad, bet pārējie ūdens līmeņa celšanās un vētru dēļ būs apdraudēti nākamajās desmitgadēs. Apdraudēto objektu sarakstā iekļautas visas astoņas vietas, kurās piedāvāta jaunu kodolreaktoru celtniecība, kā arī radioaktīvo atkritumu glabātuves un nefunkcionējoši kodolobjekti.

Eksperti uzskata, ka lielākās bažas ir par radioaktīvo atkritumu noplūdi ūdens līmeņa celšanās dēļ. Jūras līmenim ceļoties, daži no kodolobjektiem būs zem ūdens tuvāko simts gadu laikā, uzskata plūdu speciālists Deivids Krihtons.

Plūdu risks katram kodolobjektam tiek pārskatīts ik pa desmit gadiem, paziņoja Kodolobjektu ekspluatācijas pārtraukšanas iestādes, kas atbildīga par kodolobjektu demontāžu, pārstāvis. Klimata izmaiņu draudi parādās lēni, dodot laiku “izstrādāt un īstenot piemērotu risinājumu”, informēja amatpersona.

Kodolobjekti esot konstruēti ar plūdu aizsardzību un, projektējot jaunus kodolobjektus, tiek ņemtas vērā klimata izmaiņu ietekmes.

Valdību un kodolindustrijas pārstāvjus par patieso applūšanas un erozijas draudu slēpšanu apsūdzējusi vides aktīvistu organizācija “Grrenpeace”. Tas liek bažīties par to, kādi nozīmīgi fakti par kodolobjektu drošību vēl tiek slēpti no sabiedrības, savas bažas pauž organizācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!