Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas policija ceturtdien izsniedza paziņojumu par izdošanu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džuljenam Asanžam, kas atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lūdzot sniegt viņam patvērumu.

Lielbritānijas policija Skotlendjards paziņoja, ka ir izsniegts paziņojums par aizturēšanu 40 gadus vecam Austrālijas pilsonim, kurā pieprasīts viņam konkrētā datumā un laikā ierasties policijas iecirknī, piebilstot, ka pretējā gadījumā viņš tiks apcietināts.

"Tā ir standarta procedūra izdošanas gadījumos un pirmais solis izdošanā," skaidroja policijā, uzsverot, ka apsūdzētais joprojām pārkāpj atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumus.

Ja Asanžs neieradīsies policijas iecirknī, viņš vēl atkārtoti pārkāps atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumus un viņš tiks apcietināts, norādīja policijā.

Jau vēstīts, ka Asanžs 19.jūnijā iegāja Ekvadoras vēstniecībā Londonā un lūdza politisku patvērumu šajā Dienvidamerikas valstī, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņu tur aizdomās par seksuāliem noziegumiem.

Asanžs apgalvo, ka mēģinājumi panākt viņa izdošanu Zviedrijai ir politiski motivēti un to patiesais mērķis esot viņa izdošana ASV, kur viņš tiktu tiesāts par slepenu dokumentu publiskošanu. "WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Lielbritānijas Augstākā tiesa 14.jūnijā noraidīja Asanža lūgumu no jauna izskatīt lietu par to, vai izdot viņu Zviedrijai, nolemjot, ka viņa izdošana Zviedrijai nevar notikt ātrāk kā pēc divām nedēļām. Šo divu nedēļu laikā Asanžs varēja iesniegt sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā ar pamatojumu, ka Lielbritānijas tiesa nav taisnīgi izskatījusi viņa lietu. Ja Eiropas Cilvēktiesību tiesa nolemtu Asanža sūdzību izskatīt, tā varēja dot rīkojumu Lielbritānijai neizdot Asanžu Zviedrijai, kamēr tā nebūs paziņojusi savu lēmumu. Ja Eiropas Cilvēktiesību tiesa nepieņemtu Asanža sūdzību izskatīšanai, Lielbritānijai Asanžs jāizdod Zviedrijai desmit dienu laikā.

Lielbritānijas Augstākā tiesa 30.maijā paziņoja, ka Asanžu var izdot Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par seksuāliem noziegumiem, tomēr tiesnesis apmierināja Asanža advokātes lūgumu dot viņa aizstāvībai 14 dienu laiku, lai pieprasītu jaunu lietas izskatīšanu. Šādu lūgumu advokāte Dina Rouza iesniedza 12.jūnijā, lūdzot tiesnesim ļaut lūgt lietas atkārtotu izskatīšanu, jo spriedumā ir atsauces uz materiāliem, kas netika minēti tiesas sēžu laikā, kad izskatīja lietu. Tomēr Augstākā tiesa lūgumu noraidīja.

Tiesa 30.maijā paziņoja, ka prasība par Asanža izdošanu ir likumīga un viņa apelācija pret izdošanu tādējādi tiek noraidīta. Septiņu tiesnešu kolēģijā divi tiesneši iebilda, bet vairākums jeb pieci tiesneši nolēma, ka Zviedrijas prokuratūrai ir pietiekamas juridiskas pilnvaras un tādēļ tā varēja izdot aizturēšanas orderi, lai Asanžu varētu nopratināt.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija Asanžu aizturēja 2010.gada 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības un dēvē tās par politiski motivētām. Viņš atzīst, ka viņu ar šīm sievietēm ir saistījušas seksuālas attiecības, tomēr apgalvo, ka tas noticis ar abpusēju piekrišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!