Foto: Reuters/Scanpix
Apvienotās Karalistes premjerministrs Deivids Kamerons, uzstājoties parlamenta ārkārtas sēdē, paziņojis, ka policijas vadība atzinusi nepareizas taktikas izvēli masu nemieru savaldīšanai, jo sākumā nav izpratusi nemieru "tīri kriminālo raksturu", ceturtdien informē raidsabiedrība BBC.

"Nemieri bija tīra un vienkārša noziedzība, taču tobrīd uz ielas bija pārāk maz policijas un taktika , ko tā izmantoja, nedarbojās," sacīja Kamerons. Viņš norādīja, ka ir jāpārskata policijas darba organizācija, lai novērstu līdzīgas nekārtības nākotnē.

"Sākotnēji policija uzskatīja situāciju par vienkāršu sabiedriskās kārtības jautājumu - nevis pēc būtības, kā noziedznieku darbību," uzsvēra premjers. Viņaprāt, policija saskārās ar unikālu situāciju, kad dažādi cilvēki vienlaikus nodarbojas ar laupīšanu.


Parlamenta apakšpalātas Iekšlietu komiteja izlēmusi rīkot izmeklēšanu par nemieru cēloņiem. Tajā skaitā tiks vērtēta sociālo tīklu loma grautiņu dalībnieku koordinācijā, policijas reakcija un tās resursu pietiekamība.

Premjerministra vietnieks Niks Klegs norādījis, ka valdības pirmais pienākums bija "parādīt, ka mēs varam saglabāt mūsu ielās drošību". "Tā ir pamata vajadzība, mums jābūt pārliecinātiem, ka mūsu mājās, veikalos un sabiedrībā varēs justies droši tādās reizēs kā šī," intervijā raidsabiedrībai BBC sacījis Klegs.

Viņš piebildis, ka pēc iespējas ātrāk ir jāizanalizē policijas rīcība un cilvēkos jāvieš pārliecība, ka likumpārkāpēji saņems pelnīto sodu.

Policija ziņo, ka kopumā aizturēts 1331 cilvēks un 371 izvirzītas apsūdzības.

Kā ziņots, trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu valsts pilsētās, kas iepriekš pārcieta vandāļu uzbrukumus, valdīja relatīvs miers .

Jau vēstīts, ka nekārtību laikā ievainojumus guvuši vairāk nekā 100 policistu un vairāki simti nekārtību dalībnieki un to upuri. Četri cilvēki gājuši bojā . No šautas brūces otrdien Londonā miris 26 gadus vecs vīrietis, Birmingemā trīs vīriešus notriekusi automašīna.

Otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu Londonā, pateicoties pastiprinātajai policijas klātbūtnei, valdīja relatīvs miers, taču grautiņi izcēlās citās lielajās valsts pilsētās . To skaitā ir Birmingema, Mančestra, Selforda, Liverpūle un Notingema.

Jauniešu bandas demolēja un laupīja veikalus, dedzināja automašīnas un ēkas. .

Kā ziņots, vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!