Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips trešdien nogādāts slimnīcā Skotijā, paziņoja britu karaļnams, norādot, ka šāds solis sperts "piesardzības dēļ".

"Šajā pēcpusdienā piesardzības dēļ Edinburgas hercogs nogādāts Aberdīnas Karaliskajā slimnīcā," teikts Bekingemas pils trešdien izplatītajā paziņojumā, kurā sākotnēji nebija norādīts prinča Filipa slimības raksturs un viņa veselības stāvoklis.

"Sagaidīsim, kad hercogu izmeklē mediķi un tad mēs sniegsim papildu informāciju," solīja karaļnama preses dienests, vēlāk paziņojot, ka Edinburgas hercogam atkal ir saasinājusies urīnpūšļa infekcija un viņš slimnīcā pavadīs dažas dienas.

Karaliene ar vīru uzturējās Balmorālas pilī Skotijā, kad 91 gadu vecais princis Filips saslima un tika nogādāts slimnīcā.

Pirmdien viņš apmeklēja Vaita salu Anglijas dienvidos un, vairākkārt parādoties publiski, izskatījās vesels. 27.jūlijā princis Filips apmeklēja olimpisko spēļu Londonā atklāšanas ceremoniju.

Jūnijā viņš piecas dienas pavadīja slimnīcā, kur tika ievietots ar urīnpūšļa infekciju Elizabetes II valdīšanas 60.gadadienas svētku kulminācijas laikā.

Decembrī Ziemassvētku laikā Edinburgas hercogs slimnīcā pavadīja četras dienas pēc tam, kad viņam tika veikta operācija pēc asinsvadu sašaurināšanās.

Ar savu nākamo sievu viņš iepazinās, kad Elizabetei bija tikai 13 gadu. Filips Elizabeti Vindzoru apprecēja 1947.gadā un ir kļuvis par ilggadīgāko un vecāko dzīvesbiedru britu karaļnama vēsturē. Agrāk viņš bija lidotājs, bet lielāko savas dzīves daļu ir pavadījis palīdzot sievai pildīt karaliskos pienākumus.

Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju.

Elizabete II ir otrs ilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs pēc karalienes Viktorijas, kura bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!