Foto: DELFI

Lietuvā ir apstiprināts pirmais koronavīrusa izraisītās slimības 'Covid-19' gadījums, teikts piektdienas rītā izplatītā Lietuvas valdības paziņojumā, par kuru vēstīja ziņu vietne "15min.lt".

Jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana "Covid-19" konstatēta 39 gadus vecai sievietei, kura 24. februārī ielidoja Kauņā, atgriežoties Lietuvā pēc Itālijas ziemeļu pilsētas Veronas apmeklējuma.

Inficētā sieviete ir ievietota izolatorā Šauļu slimnīcā, bet trīs viņas ģimenes locekļi tiek novēroti.

Tāpat ir identificēti cilvēki, kuri bijuši saskarē ar saslimušo sievieti. Viņiem pagaidām slimības simptomi nav novēroti, vēsta Lietuvas portāls "Delfi.lt".

Lietuvas Veselības ministrija paziņojusi, ka tiek darīts viss, lai novērstu koronavīrusa izplatīšanos valstī.

Lietuvā jau trešdien koronovīrusa dēļ tika izsludināta ārkārtas situācija, lai gan neviens gadījums valstī tad vēl nebija reģistrēts.

Saslimusī sievietes veselības stāvoklis ir samērā normāls, piektdien raidījumā "Labrīt, Lietuva" izteicies Lietuvas premjerministra padomnieks Skirmants Malinausks, vēsta "Delfi.lt".

Kā vēsta "ru.delfi.lt", tiešu avioreisu no Veronas uz Kauņu nav, tāpēc nav līdz galam skaidrs, kā sieviete Kauņā nokļuvusi – vai tas bijis pasūtījuma reiss, vai arī viņa lidojusi ar pārsēšanos. Šobrīd tiek apsekoti visi cilvēki, kuri lidojuši kopā ar sasirgušo sievieti, proti, lidmašīnā sēdējuši divas rindas pirms viņas un divas – aiz. Sieviete kopā ar kolēģiem atgriezusies no konferences Veronā.

Sīkāku informāciju atbildīgie dienesti paredzējuši sniegt piektdienas laikā.

Tikmēr Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs paziņojis, ka sazināsies ar Lietuvas kolēģiem, lai noskaidrotu vairāk par saslimšanas gadījumu.


Jau vēstīts, ka trešdien Igaunijā fiksēts pirmais saslimšanas gadījums ar 'Covid-19', paziņojušas amatpersonas.

Saslimušais Igaunijā ieradies ar autobusu no Rīgas autoostas. Pirms tam viņš atlidojis lidostā "Rīga" ar reisu no Irānas tranzītā caur Turciju.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019. gada 31. decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Vīrusa avots pagaidām nav zināms. Tam nav vakcīnas un īpašas ārstēšanas, bet cilvēks no tā var pilnībā atveseļoties.

Vīrusa izraisītās slimības pazīmēs ir, piemēram, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana. Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība.

'Covid-19' profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālisti iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!