Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuva kopā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm piedalīsies visu septiņu pašlaik izstrādes stadijā esošo Covid-19 vakcīnu iegādē, par kurām Eiropas Komisija (EK) risina sarunas, trešdien nolēmis ministru kabinets, balstoties uz valdības Nacionālās drošības komisijas atzinumu.

"Ņemot vērā šos priekšlikumus, kā arī esošo un prognozējamo situāciju attiecībā uz Covid-19 uzliesmojuma izplatību un kontroli, iesaku valdībai atbalstīt diversificētu vakcīnu iegādi no dažādiem ražotājiem, ar kuriem EK slēdz provizoriskus vakcīnu pirkšanas un pārdošanas līgumus," norādījis Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

EK parakstījusi līgumu par Covid-19 vakcīnu iegādi ar Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmumu "AstraZeneca" un turpina sarunas ar vēl sešiem potenciālajiem ražotājiem.

Kā iepriekš izteikušies premjerministrs Sauļus Skvernelis un veselības ministrs Verīga, ja visas vakcīnas tiktu apstiprinātas kā efektīvas un drošas, Lietuvai par tām var nākties samaksāt vairāk nekā 100 miljonus eiro, savukārt nolemjot vismaz kādu daļu vakcīnu neiegādāties, valstij pastāvētu risks vispār nesagaidīt efektīvu vakcīnu.

Trešdien premjers norādījis, ka maksimālā summa par vakcīnām sasniegtu aptuveni 125 miljonus eiro, taču iespējamos pārpalikumus Lietuva varētu pārdot Austrumu partnerības valstīm, un par to notiks sarunas.

"Maksimālā summa, kas ir teorētiska - ja visi septiņi ražotāji sekmīgi izstrādātu vakcīnas laikā no decembra līdz nākamā gada trešā ceturkšņa beigām un mums būtu jāiegādājas visas -, tie būtu aptuveni 125 miljoni eiro,“ viņš sacījis preses konferencē.

"Ja būtu tā, ka visas septiņas kompānijas saražotu vakcīnas, tad saskaņā ar līgumu, kuru nevaram apstrīdēt, mums tās visas būtu jāiegādājas, un izveidotos pārpalikums. Pieņemts lēmums runāt ar Austrumu partnerības valstīm. Ja tā notiktu, EK atļauj pārpalikumu realizēt starp dalībvalstīm vai citām pie ES nepiederošām, tomēr tikai Eiropas valstīm," skaidrojis valdības vadītājs.

Pēc viņa teiktā, lēsts, ka Lietuvā brīvprātīgi vakcinētos aptuveni 70% iedzīvotāju. Par vakcinēšanos cilvēkiem nebūtu jāmaksā.

Ja nāktos iegādāties maksimālo vakcīnas daudzumu, viena cilvēka vakcinēšana izmaksātu aptuveni 40 eiro. Kā norādījis premjers, šāda cena atmaksātos, ņemot vērā, cik izmaksā testēšana, ārstēšana un zaudējumi ekonomikā.

"Pašlaik tikai Covid-19 izmeklējumi, nerēķinot loģistiku, maksā gandrīz 33 eiro, tātad varam salīdzināt. Nemaz jau nerunājot par galveno argumentu - valstīs, kurām būs vakcīna, cilvēkiem ar tā dēvēto vakcinēšanas pasi [tiks atļauta] ceļošana, un nebūs jāievēro nekādi izolēšanās noteikumi," skaidrojis Skvernelis. "Arī uzņēmējdarbības, ražošanas riski, kurus nāktos pieredzēt inficēšanās dēļ - tas viss atsver līdzekļus, kuri būs jāinvestē vakcīnā, jo līdzekļi, ko atvēlam ārstēšanai un ekonomikas atveseļošanai, mērojami miljardos," viņš piebildis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!