Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība pirmdien nolēmusi vērsties Hāgas Starptautiskajā krimināltiesā saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas izdarītajiem kara noziegumiem Ukrainā, paziņojusi tieslietu ministre Evelīna Dobrovoļska.

Valdība apstiprinājusi lēmumu "Par vēršanos pie Hāgas Starptautiskās krimināltiesas prokurora saistībā ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas izdarītajiem un joprojām notiekošajiem noziegumiem Ukrainas Republikā".

Pēc ministres teiktā, lēmums paredz sniegt prokuroram informāciju, lai tā tiktu pārbaudīta un būtu iespējams sākt izmeklēšanu "par situāciju Ukrainā saistībā ar Krievijas un tai palīdzošās Baltkrievijas kara noziegumiem saskaņā ar [Starptautiskās krimināltiesas] Romas statūtu 8.pantu un noziegumiem pret cilvēci saskaņā ar Romas statūtu 7.pantu".

Starptautiskajā krimināltiesā tiek izvirzīts jautājums attiecībā uz konkrētu par lēmumu pieņemšanu atbildīgo personu - Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko - atbildību, norādījusi Dobrovoļska.

Kā ziņots, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pavēstīja, ka pati Ukraina oficiāli iesniegusi Hāgas tiesai prasību pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!