Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicinājis Eiropas Savienības (ES) un pasaules līderus reaģēt uz Krievijas tiesas lēmumu piespriest opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam reālu cietumsodu.

"Krievijā joprojām darbojas staļiniskā attieksme "nav cilvēka - nav problēmas". Spriedums Navaļnijam, ko pieņēmusi viltus tiesa, nav vērtējams kā taisnīguma īstenošana, bet kā noziegums pret cilvēktiesībām un demokrātiskajām vērtībām. Aicinu ES līderus un starptautisko sabiedrību rīkoties. Sankcijas pret Krieviju atgriežas uz galda," otrdienas vakarā tviterī raksta Nausēda.

Arī Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paudis pārliecību, ka Eiropas Savienībai nevilcinoties jālemj par sankcijām pret personām, kas atbildīgas par Navaļnija apcietināšanu un notiesāšanu.

Vienlaikus viņš pieļāvis iespēju, ka gadījumā, ja šā jautājuma apspriešana Eiropas Savienībā ieilgs, Lietuva varētu noteikt sankcijas šīm personām pati.

"Jāatzīst, ka šis tiesas lēmums nepārsteidz. Pagājušajā nedēļā ES ārlietu ministru sanāksmē Briselē sacījām, ka pastāv liela varbūtība, ka Vladimirs Putins darīs visu iespējamo, lai Navaļnijs paliktu cietumā. Tika solīts - ja Navaļnijs paliks cietumā, ja viņam piespriestu reālu brīvības atņemšanu, Eiropa noteiks sankcijas," ziņu aģentūrai BNS sacījis Landsberģis.

"Ceru, ka šis solījums bija reāls, tāpēc pie šā jautājuma nekavējoties jāatgriežas, negaidot nākamo padomes sēdi," uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs, piebilstot, ka šo jautājumu otrdien pārrunājis ar saviem Latvijas un Igaunijas kolēģiem.

"Domāju, varētu būt vienots paziņojums un aicinājums domubiedriem Eiropā. Ja redzēsim, ka lēmumi prasa ilgāku laiku, neizslēdzu iespēju, ka mēs apsvērtu arī iespēju nacionālo sankciju sarakstā iekļaut cilvēkus, kuri veicinājuši ieslodzījuma piespriešanu Navaļnijam," viņš paziņojis.

Jau ziņots, ka Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014. gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

No trīsarpus gadu cietumsoda viņam atrēķināti aptuveni desmit mēneši, ko viņš pavadījis mājas arestā.

Tādējādi kolonijā Navaļnijam būs jāpavada aptuveni divi gadi un astoņi mēneši. Līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs atradīsies apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!