Foto: SWNS/Scanpix/LETA

Tieši pirms 30 gadiem – 1988. gada 21. decembrī – virs Skotijas pilsētiņas Lokerbijas uzsprāga pasažieru lidmašīna ar 259 cilvēkiem. Lidmašīnas atlūzas nokrita uz pilsētas, nogalinot vēl 11 cilvēkus uz zemes. Šī terorakta izmeklēšana, kura pēdas veda uz Lībiju, ilga vairākus gadus.

Lidmašīnu "Boeing 747-121", kas bija ceļā no Frankfurtes uz Detroitu, ar apstāšanās vietām Londonā un Ņujorkā, iznīcināja lībiešu drošības dienestu darbinieku ievietota bumba, tika noskaidrots pēc trīs gadus ilgas izmeklēšanas.

Lai gan Lībijas līderis Muamars Kadafi neatzina, ka pats būtu devis pavēli par lidmašīnas spridzināšanu, viņš 2003. gadā atzina Lībijas atbildību par teroraktu un izmaksāja kompensācijas upuru ģimenēm.

Divi aizdomās par spridzināšanu turēti lībieši tika izdoti tiesāšanai Nīderlandē 1999. gadā, pēc garām pārrunām un ANO sankcijām pret Lībiju. 2001. gadā Lībijas izlūkdienesta virsnieks Abdelbasets al Megrahi tika atzīts par vainīgu 270 cilvēku slepkavībā un viņam piesprieda mūža ieslodzījumu. Otrs aizdomās turētais lībietis tika attaisnots.

2009. gada augustā Skotija valdība viņu atbrīvoja humānu apsvērumu dēļ – viņam diagnosticēja prostatas vēzi un neparedzēja ilgu mūžu. Megrahi mira 2012. gadā Lībijā. Viņš ir vienīgā par šo teroraktu notiesātā persona.

Spridzeklis bija nomaskēts magnetofonā "Toshiba", kas atradās brūnā "Samsonite" koferī.

Iznīcinātajā lidsabiedrības "Pan Am" lidmašīnā atradās 243 pasažieri un 16 apkalpes locekļi. Dažu minūšu laikā pēc sprādziena cilvēku ķermeņi nobira pār Lokerbiju – tos atrada uz ielām, parkos un uz māju jumtiem.

Tāpat pilsētā nokrita gandrīz 300 tonnu atlūzu, to skaitā četri lidmašīnas dzinēji, kas darbojās līdz pēdējam brīdim, un vairāk nekā 90 tonnas degvielas.

Galvenā lidmašīnas daļa nokrita uz vienas no mājām, izveidojot zemē 50 metrus garu bedri. Zem atlūzām palika 11 pilsētiņas iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!