Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izmeklējošās žurnālistikas meistara Kristo Grozeva vadībā "Bellingcat" pasaulei atklāja Krievijas Federālā Drošības Dienesta virsnieku lomas Alekseja Navaļnija saindēšanā un desmitiem citu operāciju. "Bellingcat" sevi dēvē par tautas izlūkdienestu, un ne velti – galvenokārt pēc brīvprātības principa apvienojoties lielam skaitam datu analītiķu un žurnālistu, sabiedrībai līdz sīkumam atklāti vairāki stāsti, kuru varoņi pēc atpazīstamības nekad nav tīkojuši. Pat šobrīd, sava atvaļinājuma laikā, pieredzējušais mediju eksperts ir labi informēts par pēdējo šokējošo incidentu, Baltkrievijai no starptautiska reisa ar iznīcinātāju nolaupot opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Par to un citām "tautas izlūka" darba niansēm ar "Bellingcat" strādājošo Grozevu sarunājās portāla "Delfi" īpašnieka – mediju izdevniecības "Ekspress Grupp" – akcionārs Hanss Luiks (H.L.) un "Eesti Ekspress" žurnālists Miks Salu (M.S.).

H.L.: Pirmkārt, zinu, ka jūs esat ļoti labi informēts par visu. Un viena no jūsu tēzēm, kuru savā grāmatā pieminējis Eljots Ēgans, saka, ka visapkārt ir daudz informācijas, taču trūkst tikai laika. Tātad, vai jums ir informācija par Baltkrievijas notikumiem, par "Ryanair" reisa nosēdināšanu? Romāns [Protasevičs] un četri cilvēki Minskā pameta lidmašīnu un Viļņā neieradās. Ko zināt par pārējiem?

Jā, mums ir informācija. Patiesībā šis incidents notika man visnepiemērotākajā laikā. Ar to domāju, ka nav svarīgi, kur es esmu, bet man vienkārši nav iespējas to detalizēti izpētīt, jo tā iekritis, ka man šonedēļ ir atvaļinājums.

Bet es kaut ko papētīju. Trīs cilvēki [bez Protaseviča un viņa draudzenes], kas Minskā atstāja lidmašīnu, pēc pirmā acu uzmetiena, šķiet, ir nevainīgi un nav saistīti ar šo lietu. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!