Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas galvaspilsētā piektdien turpina pieminēt Romānu Bondarenku, kuru trešdien smagi piekāva drošībnieki, kā rezultātā viņš ceturtdien slimnīcā mira, vēsta portāls "Tut".

31 gadu vecais Bondarenko dzīvoja tā sauktajā "Pārmaiņu pagalmā" Minskā, kur iedzīvotāji laukumā starp daudzdzīvokļu ēkām uz transformatora būdas sienas uzkrāsojuši divus dīdžejus, kas varasiestāžu sarīkota pasākuma laikā pirms 9. augusta prezidenta vēlēšanām atskaņoja Viktora Coja dziesmu "Peremen" un pēc tam bija spiesti bēgt no valsts.

Pagalms, kurš tiek saukts arī par "Pārmaiņu laukumu", kļuvis par vienu no centriem tautas pretestībai pret režīmu. Varasiestādes regulāri te ierodas noņemt balsarkanbaltos opozīcijas karogus un aizkrāsot grafiti, taču dīdžeju attēli vairākkārt tikuši atjaunoti un regulāri pagalmā parādās opozīcijas simbolika. Vietējie pagalma iedzīvotāji aizturēti ne reizi vien.

Bondarenka 11. novembra vakarā iznāca pagalmā, kad cilvēki civilās drēbēs un maskās ieradās pagalmā novākt baltsarkanbaltās lentes no sētas un viņiem izcēlies konflikts ar iedzīvotājiem. Aculiecinieki stāsta, viens no maskotajiem pienācis Bondarenko un spēcīgi viņu pagrūdis, tā ka viņš atsities ar galvu pret bērnu slidkalniņu.

Pēc tam maskotie cilvēki situši gan Bondarenko, gan otru iepriekš konfliktā iesaistītu vīrieti. Bondarenko aizvest ar mikroautobusu un pēc pusotras stundas piekauts smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā, kur viņš operēts, bet ceturtdien vakarā miris no asinsizplūduma smadzenēs.

Viņa atbalstam ceturtdienas vakarā "Pārmaiņu laukumā" izvērsās spontāns piemiņas pasākums, uz kuru braukuši ļaudis no visas Minskas, un tas ievilcies līdz vēlai naktij un pulcējis tūkstošiem cilvēku, ziņo "Tut".

Savukārt piektdien no rīta Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka līdz ar miesas bojājumiem vīrietim konstatēta "alkohola intoksikācija". Tiesa, šo varasiestāžu versiju noraida mediķi un neapstiprina medicīniskie dokumenti.

"Romānam asinīs bija nulle promiles alkohola, vispār neko neatradām," portālam "Tut" apliecinājis viens no Ātrās medicīniskās palīdzības slimnīcas ārstiem. Portāla rīcībā nonācis arī izraksts par pacienta apskati no slimnīcas, kurā arī norādīts, ka alkohola klātbūtne asinīs nav konstatēta.

Baltkrievijas varasiestādes jau iepriekš mēģinājušas apgalvot, ka protestos aizturēšanas laikā cietušie un vispār protestējošie bieži atrodoties alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Tas parasti gan neapstiprinās, piemēram, šajā gadījumā. Tāpat šos apgalvojumus neapstiprina kopējā apkopotā statistika par cietušajiem.

Solidaritātes akcijas ar bojāgājušo Bondarenku turpinās arī piektdien no rīta. Minskā vairākās vietās pulksten 12. izveidotas solidaritātes ķēdes, notiek piemiņas pasākumi un klusuma brīži. Piemiņas akcijas notiek arī citās Baltkrievijas pilsētās.


Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Pats Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītajām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!