Foto: EPA/Scanpix/LETA
Trešdien, 23. septembrī, Minskā Neatkarības pilī notikusi iepriekš publiski neizziņota un slepenībā turēta 26 gadus valdījušā Aleksandra Lukašenko inaugurācija uz nākamo prezidentūras termiņu, vēsta portāls “Tut”.

Pie Baltkrievijas prezidenta darba rezidences Neatkarības pils Minskā trešdien no rīta bija novērota tehnikas un karavīru pulcēšanās, ir slēgta satiksme Neatkarības prospektā, bet pilsētā novērots prezidenta kortežs policijas motociklistu pavadībā. Nekāda informācija nebija pieejama, bet pilsētā baumoja, ka notiks Lukašenko inaugurācija amatā.

Inaugurācijas ceremonija līdz pēdējam brīdim turēta slepenībā. Lukašenko devis zvērestu baltkrievu valodā, parakstījis zvēresta došanas aktu un tad no Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājas Lidijas Jermošinas saņēmis Baltkrievijas prezidenta apliecinājumu.

Ceremonijā piedalījušies ap 700 viesu. Stājoties amatā, Lukašenko paziņoja, ka to dara ar lepnumu par baltkrievu tautu, ziņo valsts aģentūra "Belta".

Inaugurācijas runā Lukašenko atzīmēja, ka šis Baltkrievijai ir ļoti emocionāls periods un atkārtoja apgalvojumus par ārēju apdraudējumu valstij.

"Mūsu valstiskumam tika mests bezprecedenta izaicinājums – daudzkārt atstrādāts neatkarīgu valstu iznīcināšanas uzticamu tehnoloģiju izaicinājums. Bet mēs izrādījāmies starp ļoti nedaudzajiem, varbūt pat vienīgie, kur "krāsainā revolūcija" nenotika. Un tā ir baltkrievu, kuri nekādā gadījumā nevēlas zaudēt valsti, izvēle. Par spīti velnišķīgi izsmalcinātiem grūdieniem no ārpuses, esam saglabājuši cieņu cits pret citu," "Belta" citē Lukašenko.

Latvija pēc inaugurācijas neuzskata Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Saskaņā ar Baltkrievijas konstitūciju valsts vadītāja inaugurācijai amatā jānotiek divu mēnešu laikā kopš vēlēšanām, šajā gadījumā tas būtu līdz 9. oktobrim.

Taču oficiālas informācijas, kad inaugurācija varētu notikt, līdz šim nebija bijis.

Visticamāk, pilī vienkārši notiek inaugurācijas mēģinājums, atsaucoties uz savu avotu, iepriekš skaidroja "Tut".

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!