Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Fotogrāfija ar zemē guļošu vīrieti, pie kura rokas izstiepis stāv baltkrievu drošībnieks, nokļuva virknē mediju pie ziņām par Baltkrievijā notiekošajiem protestiem. Kadrs uzņemts Minskā netālu no stēlas Uzvaras laukumā naktī no 9. uz 10. augustu, kur drošībnieki izdzenāja ar prezidenta vēlēšanu rezultātiem neapmierinātos protestētājus.

Baltkrievijas mediji jau drīz pēc tam noskaidroja zemē guļošā vīrieša personību un uzklausīja viņa stāstu. Savukārt 24. augustā Krievijas propagandas kanāls RT publicēja video, kurā savu versiju par notikušo klāsta pats drošībnieks. Stāsti atšķiras.

"Varēja būt bēdas"


RT video maskā tērpts drošībnieks, kura vārds netiek atklāts, apgalvo, ka aizturētais bijis alkohola un "ļoti stiprā narkotiku reibumā" un, ja viņš nebūtu izsaucis mediķus, "varētu būt bēdas".

Drošībnieks stāsta, ka puisim palicis slikti aizturēšanas automašīnā, tāpēc viņš devis komandu nogādāt aizturēto uz simts metrus tālāk stāvošu ātrās palīdzības automašīnu.

"Jo cilvēka dzīvība un veselība ir pāri visam. Viņš ir jāizārstē, lai cik slikts viņš neizrādītos tajā vakarā, viņam nav jāmirst, viņam ir jādzīvo," stāsta drošībnieks.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viņš arī pats centies sniegt cietušajam palīdzību, taču cilvēki viņam traucējuši to darīt.

"Metrus piecdesmit pa labi stāv cilvēki un kliedz: "Atlaid viņu!" Es viņiem saku, ka sniedzu medicīnisko palīdzību, bet viņi nedzird. Tauta vienkārši bija bez prāta. Tad es pieceļos, noņemu no viņa rokas, rādu: es viņu atlaidu, ko tagad?" viņš stāsta.

"Bet viņš guļ. Es, saprotot, ka no tautas palīdzības nebūs, teicu savam biedram, lai skrien pēc mediķiem un atved viņus uz šejieni," klāsta kārtības sargs.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Medicīnas dokumenti reibumu neatklāj


Pats cietušais Jevgēnijs Zaičkins, kurš savu vārdu neslēpj, sižetā teiktajam nepiekrīt. Jau iepriekš portālam "Tut" viņš stāstīja, ka aizturēšanas laika gājis stēlas virzienā un likumsargiem nav pretojies. "Es nosēdos uz ceļiem un pacēlu rokas," viņš stāstīja.

Taču par spīti tam saņēmis sitienus ar stekiem pa visu ķermeni, galvu un seju. Aizturēšanas automašīnā viņš zaudējis samaņu un tālāko atceras miglaini.

Medicīnas izrakstā no slimnīcas, kas nonācis "Tut" rīcībā, uzskaitīts, ka pacientam konstatēta viegla galvas-smadzeņu trauma, smadzeņu satricinājums, augšlūpas brūce, mugurkaula saišu trauma. Par alkohola un narkotiku reibumu dokumentā nekas nav teikts.

Kā portālam paskaidrojuši Minskas slimnīcu mediķi, epikrīzē kā juridiskā dokumentā parādītos informācija par alkohola vai narkotisko vielu reibumu, ja tāds būtu bijis.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus.

Par drošībnieku šokējošo vardarbību un naidīgo attieksmi pret protestētājiem Baltkrievijas un arī ārzemju medijos ir ziņots daudz. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!