Foto: Kadrs no video
Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko parādīšanās Minskā ar triecienšauteni rokās tikai apstiprina faktu, ka ar viņu nebūs iespējams vienoties un no amata viņš ar labu neatkāpsies, bet viņa vara turpmāk balstīsies tikai uz militāru spēku, analizē baltkrievu politologs Pavls Usovs.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātus opozīcija uzskata par viltotiem, notiek plaši protesti pret Lukašenko palikšanu pie varas. Svētdien, 23. augustā, Minskā protesta gājienā saskaņā ar dažādām aplēsēm pulcējās vairāk nekā simts līdz 200 tūkstoši cilvēku.

Tikmēr Lukašenko un viņa 15 gadus vecais dēls Nikolajs administrācijas izplatītos video kadros staigāja ar Kalašņikova sistēmas triecienšautenēm rokās un pateicās drošībniekiem par darbu, solot "tikt galā" ar protestētājiem.

"Viņš ne reizi vien ir teicis, ka savu varu aizsargās ar ieroci rokās līdz pēdējai patronai. Apstiprinās fakts, ka pašlaik ar Lukašenko par piekāpšanos, par atkāpšanos vienoties nebūs iespējams," intervijā TV kanālam "Currenttime" stāsta politologs Usovs.

Bez spēka pielietošanas pret varu Lukašenko pats neaizies, viņš uzskata. Pagaidām drošībnieki ir viņam lojāli un sistēma pāriet militārā režīmā, kad vara bez plaša tautas atbalsta turas tikai uz spēka un atklātām represijām, uzskata politologs.

"Var tieši runāt par teroru, militāro teroru, kas tā vai citādi sagaida Baltkrieviju, ja Lukašenko noturēsies pie varas," paredz Usovs.

Gan Lukašenko gan viņa loks labi saprot, ka politisku pārmaiņu gadījumā viņus gaida tribunāls, tiesa un, iespējams, mūža ieslodzījums. "Visa šī kliķe – citādi vairs to nenosauksi – vairs nav valdība, bet tieši bruņots grupējums, kas sagrābis varu Baltkrievijā. Tāpēc tā paliks savas drošības dēļ, jo tikai varas noturēšana garantē viņiem drošību," skaidro politologs.

"Viņi, protams, atšaudīsies no baltkrieviem līdz pēdējai patronai, to var jau teikt tieši," pauž Usovs.

Situācija var mainīties tikai gadījumā, ja protesti un streiki turpināsies un resursi aptrūksies pat varai. "Nekas tā nenogalina ekonomiku kā karavīri ielās," viņš piebilst, skaidrojot, ka totāla kontrole un kara stāvoklis prasa milzu resursus un atbaida investīcijas, kas var beigties ar bankrotu.

Te būtisks ir jautājums, kā reaģēs Krievija un cik ilgi tā piesegs Lukašenko režīmu, pauž analītiķis. Rietumi nav spējīgi konkurēt ar Krievijas ietekmi šajā reģionā, viņš uzskata.

"Bet ir acīmredzams, ka ir nepieciešama kāda iedarbība uz Lukašenko, jo šis prātu zaudējušais vecītis –, bet citādi viņu vairs nenosauksi, – var novest valsti līdz baisai asinsizliešanai," viņš skaidro.

Politologs piebilst, ka piedevām šajos apstākļos Baltkrievija drīz plāno palaist atomelektrostaciju.

Usovs uzskata, ka Krievijai vienīgais rīcības variants var izrādīties 1979. gada Afganistānas scenārijs, kad ar padomju desantnieku iejaukšanos tika gāzts afgāņu prezidents Amins.

"Es domāju, ka kaut kas tāda var tikt realizēts Baltkrievijā, ja Maskavā apzināsies visu Lukašenko uzvedības destruktivitāti un neadekvātumu. Tā vai citādi tas noved pie ekonomiskām un politiskām sekām," uzskata politologs. Viņš skaidro, ka Baltkrievijas sabiedrība var arvien vairāk noskaņoties pret Krieviju, ja Kremlis ilgi klusēs un atbalstīs Lukašenko diktatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!