Foto: Kadrs no video

Baltkrievijas milicijas darbinieki jau pirms 9. augusta prezidenta vēlēšanām ideoloģiski noskaņoti un motivēti aizsargāt esošo varu ar visiem līdzekļiem, atklājis Lidas milicijas patruļdienesta rotas komandieris.

Milicijas apakšpulkvedis Jurijs Mahnača norāda, ka otrdien atgriežas darbā no atvaļinājuma un tad iesniegs paziņojumu par aiziešanu no dienesta. Video ierakstā viņš atklāj, kā miliči jau savlaicīgi noskaņoti pret protestiem.

Jau jūnijā saņemta pavēle aizturēt cilvēkus un izdzenāt miermīlīgu piketu Lidā, kurā piedalījās arī pensionāri, cilvēki ar bērnu ratiņiem. Neviens neko sliktu nedarīja un sabiedrisko kārtību netraucēja, viņš stāsta. Šo pavēli izpildīt viņš atteicies.

Laiku pirms vēlēšanām viņš raksturo kā milicijas darbinieku sagatavošanu "reālam karam pret savu tautu".

"Ideoloģiskā sagatavošana bija tāda: ja esošā vara zaudēs, tad katru no mums kārs zaros ceļmalās. Tāpēc esošā vara ir jāaizsargā ar visiem līdzekļiem un visos veidos," stāsta Mahnača.

Šādos apstākļos viņš nespējis turpināt dienestu un aizgājis atvaļinājumā vēl pirms vēlēšanām.

Pēc vēlēšanām, kad sākta masveida protestu izdzenāšana un cilvēku aizturēšana, arī Lidā notikušas trakas lietas. Cilvēki sisti milicijas nodaļā, aizturēšanas automašīnās un milicijas autotransporta mazgātavā. Protestētājus situši gan Grodņas apgabala OMON vienības, gan Lidas miliči.

Lidas milicijas nodaļā 13 virsnieki nav piekrituši cilvēku sišanai un spīdzināšanai, un no dienesta aizgājuši. "Viņi ir gatavi liecināt par pretlikumīgām darbībām Lidas rajona Iekšlietu nodaļas teritorijā," norāda Mahnača.

Apakšpulkvedis piebilst, ka neviens šo viņa uzstāšanos nav apmaksājis, kā par protestu dalībniekiem mēdz izteikties amatpersonas. "Tas ir dvēseles kliedziens. Ar to nevar samierināties. Tāda attieksme pret savu tautu nav pieļaujama," viņš uzskata.

"23 labākos dzīves gadus es veltīju dienestam – un nekad nevarēju iedomāties, ka tā pavērsīsies. Ka mēs pret saviem ļaudīm sāksim izturēties kā zvēri un lopi. Man ir kauns no saviem uzplečiem," atzīst Mahnača.

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja protestētāji. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, bet populārākā pie vēlēšanām pielaistā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10% balsu.

Opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesā uzvarētāja ir Tihanovska. Šīs vēlēšanas, tāpat kā visas citas Baltkrievijā pēc Lukašenko nākšanas pie varas, Rietumos netiek uzskatītas par brīvām, demokrātiskām un godīgām.

Pret protestētājiem, kas 9. augustā un visas turpmākās dienas devās ielās, drošības spēki pielietoja brutālu spēku, lietā tika laisti ūdens lielgabali, gumijas lodes un apdullinošās granātas, šokējot sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti, daudzi ziņo par aizturēšanas vietās piedzīvoto vardarbību un spīdzināšanu.

Protestiem ar streikiem un akcijām pievienojušies arī dažādu rūpniecības uzņēmumu strādnieki, kurus Lukašenko tradicionāli uzskata par saviem atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!