Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām Baltkrieviju ir pārņēmis protestu vilnis, savukārt varasiestādes ar brutālu spēku vēršas pret demonstrantiem. Iedzīvotāji par drošībnieku izrādīto nežēlību ir šokēti, bet sabiedrībā valda solidaritāte un vēlme palīdzēt līdzcilvēkiem, portālam "Delfi" stāsta Minskā dzīvojoša latviete.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās ar 80% balsu uzvarējis jau 26 gadus valdījušas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Par brīvām un demokrātiskām valstī nav atzītas nevienas prezidenta vēlēšanas kopš 1994. gada, kad bijušais kolhoza priekšsēdētājs Lukašenko pirmo reizi sēdās prezidenta krēslā.

Arī šoreiz opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir falsificēti. Vienotā opozīcijas protesta kandidāte Svetlana Tihanovska, kas spēja pulcēt uz mītiņiem desmitus tūkstošu cilvēku, ieguvusi 10% balsu un bija spiesta pamest valsti.

Jau 9. augustā, kad izskanēja pirmās ziņas, ka Lukašenko joprojām paliks prezidenta krēslā, Baltkrievijas pilsētās ielās izgāja cilvēki. Protesti, pret kuriem ar brutālu spēku vēršas milicijas vienība OMON un citas drošības struktūras, turpinājās arī trīs nākamos vakarus. Milicijas metodes pret mierīgajiem iedzīvotājiem plaši fiksētas aculiecinieku video, saskaņā ar oficiālajiem datiem ap 6000 protestētāju ir aizturēti. Daži gājuši bojā.

Brutalitāte šokē visus

"Visus bez izņēmuma šokē kārtības sargu brutalitāte un nežēlība, ar kādu tie stājas pretī savas valsts pilsoņiem," tīmekļa sarakstē ar "Delfi" žurnālistu stāsta Minskā dzīvojošā latviete Agnese Poikāne-Pučoka.

"Domāju, ka visi jau ir informēti par gumijas lodēm, ūdens lielgabaliem, kā arī gaismas un trokšņa granātām," viņa papildina.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!