Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās palīdzības organizācijas nav pienācīgi sagatavojušās Krievijas iebrukumam Ukrainā un arī pašlaik nav efektīvu starptautisku plānu darbībai ārkārtējā situācijā, atzinis Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs.

"Neviena starptautiskā organizācija nebija tam gatava, lai gan par iespējamu Krievijas uzbrukumu visi runāja jau pusgadu," viņš sacījis Vācijas laikrakstam "Suddeutsche Zeitung". "Domājams, tas tāpēc, ka Rietumu izlūkdienesti prognozēja, ka karš ilgs tikai pāris dienas un krievi Ukrainu okupēs, nesastopot pretestību."

Ļvivā, kas atrodas Ukrainas rietumos, aptuveni 80 kilometrus no Polijas robežas, jau no paša kara sākuma centušies patverties bēgļi, turp pārcēlušies arī daudzi ārvalstu diplomāti un bāzējušies žurnālisti.

"Pirmajās desmit dienās mēs uzņēmām visus bēgļus, kuri vēlējās šeit palikt. Tagad visas viesnīcas, jauniešu hosteļi un dzīvokļi ir pārpildīti," laikrakstam stāstījis Sadovijs. "Esam izmitinājuši cilvēkus aptuveni 500 skolās, teātros, kultūras iestādēs un kopienu centros, bet, uzņemot 200 000 cilvēkus, esam savas iespējas izsmēluši."

Vienlaikus viņš norādījis, ka visā Ļvivas apgabalā uzņemts vēl vairāk bēgļu.

Kā uzsvēris mērs, steidzami nepieciešamas finanses, lai nodrošinātu ļaudīm pārtiku un medikamentus, būvētu konteinermājas, mobilās dušas un tualetes.

"Beigu beigās mēs nevaram bezgalīgi turēt cilvēkus sporta zālē un uz teātra skatuves. Esam jau atvēlējuši desmitiem hektāru zemes mobilo māju celtniecībai," piebildis Sadovijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!