Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI
"Uzreiz varu pateikt: tas, ko mēs redzam, ir tikai aktieri. Kurš to visu režisē, to mēs pagaidām vēl nevaram pateikt," par militārā apvērsuma mēģinājumu Krievijā saka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) majors Jānis Slaidiņš.

Komentējot Jevgēņija Prigožina un viņa kaujinieku "Vagner" sacelšanos pret Krievijas militāro vadību, savas vārda dienas rītā Slaidiņš portālam "Delfi" saka, ka mēs pagaidām vēl nevaram redzēt visu pilno ainu un jo sevišķi to, kas aiz apvērsuma mēģinājuma stāv. Slaidiņš uzskata, ka Prigožins šo visu nedara "uz savu galvu".

"Ne jau Prigožins viens tagad ir sācis šo spēlīti, vismaz man tā šķiet. Ļoti iespējams, ka viņam ir atbalsts Kremlī. Šis varētu būt viens no ceļiem, kā iziet no kara," spriež majors.

Prigožins jau ilgstoši esot "uzkurinājis" situāciju, turklāt viņam ir Vladimiram Putinam tuvu stāvošu cilvēku atbalsts. "Ne jau Prigožins visu šo izlēma un uzsāka," argumentē Slaidiņš, "viņš ir izpildītājs".

Komentējot izskanējušās ziņas, ka atsevišķas "Vagner" vienības no Voroņežas puses virzās Maskavas virzienā, NBS komandieris stāsta, ka Krievijas armijas aviācija jau dodot triecienus šai kolonnai. "Cik viņi tālu tiks? Maz ticams, ka viņus ielaidīs Maskavā. Tad ir jābūt plašam atbalstam. Taču 1917. gadā boļševiki arī sāka ar mazumiņu," saka viņš. Viņaprāt, pagaidām ir grūti precīzi prognozēt, kā notikumi varētu attīstīties tālāk.

Kā jau ziņojām, "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins paziņojis, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Sestdienas rītā Prigožins videouzrunā sacīja, ka atrodoties Krievijas Dienvidu militārā apgabala štābā Rostovā pie Donas un pieprasīja, lai pie viņa tiktu nogādāti Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Prigožins apgalvoja, ka vagnerieši kontrolējot militāros objektus Rostovā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!