Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidenta amata kandidāti Emanuels Makrons un Marina Lepēna pēdējo televīzijas debašu laikā pirms vēlēšanām apmainījušies skarbiem apvainojumiem. Makrons apgalvojis, ka Lepēnas stratēģija ir melot, uz ko viņa sāncense atbildējusi, nodēvējot viņu par "sistēmas mīluli", vēsta raidsabiedrība BBC.

Abi kandidāti šobrīd cīnās par tiem 18 % balsstiesīgo Francijas pilsoņu, kuri vēl nav izlēmuši, kam atdod savu balsi vēlēšanās. Šobrīd sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Makrona pārsvars pār Lepēnu ir visai ievērojams, taču tas sarūk, raksta medijs.

Prezidenta amata kandidāti pirmos pārmetumus viens otra virzienā raidīja, kad debašu vadītājs uzdeva jautājumus par bezdarba līmeni Francijā. Makrons solījies palīdzēt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem radīt jaunas darba vietas, bet Lepēna jautājumu ievirzījusi personiskākā gultnē, sakot, ka laikā, kad Makrons bija ekonomikas ministrs, viņam neizdevās uzlabot situāciju.

Vairāk nekā divas stundas ilgajās debatēs Makrons un Lepēna visasāk diskutēja par terorismu, ekonomiku un Eiropas Savienību. Kā liecina debašu skatītāju aptauja, Makrons tajās, viņuprāt, bijis pārliecinošāks.

Lepēna debašu laikā Makronu nosaukusi par "mežonīgās globalizācijas kandidātu" un apgalvojusi, ka viņa vīzija par Franciju ir "tirdzniecības vieta, kur ikviens cīnās pats par sevi".

Savukārt bijušais ekonomikas ministrs savu sāncensi vainojis sabiedrībā valdošo bažu pastiprināšanā, kā arī apgalvojis, ka viņa neizsaka nekādus priekšlikumus. "Manā priekšā sēž augstā baiļu priesteriene," televīzijā par Lepēnu teicis Makrons.

Jau ziņots, ka Francijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks 7. maijā un tajā piedalās divi vislielākā atbalsta saņēmēji – centriskais proeiropeiskais Makrons un galēji labējo spēku pārstāve Lepēna.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā vislielāko atbalstu ieguva centriskais Makrons – 23,9 % –, savukārt Lepēna saņēma 21,4 % vēlētāju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!