Foto: AFP/Scanpix/LETA

Marokas karalis Muhameds VI pirmdien atbalstīja zinātnieku lēmumu sākt valsts mēroga vakcinācijas kampaņu pret jauno koronavīrusu, teikts oficiālā paziņojumā.

Vēl nebija skaidrs, kāda vakcīna tiks lietota un kad šī kampaņa sāksies, bet paziņojumā teikts, ka tā tiks uzsākta tuvāko nedēļu laikā. Karalis pieņēma šādu lēmumu pēc nacionālās zinātniskās komitejas ieteikuma, kura uzskata, ka vakcinācija "ir reāls risinājums, lai darītu galu (..) pandēmijai".

Marokā pēdējās dienās ir stabili pieaudzis Covid-19 infekcijas gadījumu skaits. Valstī tiek reģistrēti vairāk nekā 5000 jaunu gadījumu dienā. Kopš pandēmijas sākuma Marokā ir apstiprināts 259 951 inficēšanās gadījums un 4356 nāves gadījumi.

Marokas lēmums par vakcinācijas kampaņas sākšanu pieņemts pēc ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" paziņojuma, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19. Marokas oficiālajā paziņojumā teikts, ka valsts spējusi iegūt vakcīnu, kas gan netika identificēta, "pateicoties karaļa personīgai iesaistei".

Maroka piedalās Ķīnas kompānijas "Sinopharm" izstrādātas vakcīnas klīniskajos izmēģinājumos. Šī kompānija ir piekritusi nodrošināt Marokai 10 miljonus vakcīnas dozu pirms šī gada beigām, ja klīnisko izmēģinājumu rezultāti būs pozitīvi.

Marokas paziņojumā teikts, ka vakcinācija vispirms tiks veikta "frontes līnijas darbiniekiem", tai skaitā veselības nozarē strādājošajiem un drošības spēkiem, kā arī gados veciem cilvēkiem. Ārkārtējais stāvoklis Covid-19 dēļ, kas Marokā ir spēkā kopš marta vidus, ir pagarināts līdz 10.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!