Foto: AFP/Scanpix

Kāda Francijas pilsētas Marseļas dzīvojamā rajona iedzīvotāji pašrocīgi padzinuši tur iemitinājušos čigānus un nodedzinājuši viņu apmetni, atsaucoties uz Francijas medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 30 cilvēku liela iedzīvotāju grupa ceturtdienas vakarā ieradušies pie čigāniem, kuri kopš nedēļas sākuma bija apmetušies uz neapbūvēta zemes gabala, un aicinājuši pamest rajonu. Nekāda vardarbība un nekārtības nav novērotas, tāpēc policija nav fiksējusi, ka būtu noticis kāds noziegums. Tomēr fotoattēli no notikuma vietas liecina, ka čigānu apmetne ir nodedzināta.


Amatpersonas stāsta, ka rajona iedzīvotāji apsūdzēja čigānus par zādzībām no īpašumiem un vēl ceturtdienas rītā sūdzējušies par nometni. Nelūgtie viesi piegružojot apkārtni un iekļūstot svešos īpašumos, sūdzējušies vietējie.

Kāda iedzīvotāja Sabrina, kuras uzvārds nav minēts, laikrakstam ”La Provence” pastāstījusi, ka varas iestādes norādījušas, ka ir jāpaiet vairākiem mēnešiem, pirms tās var iejaukties. ”Mums lika saprast, ka problēma ir jāatrisina mums pašiem,” pastāstīja Sabrina. ”Tā nu mēs to izdarījām. Pēcpusdienā mēs sazvanījāmies un sapulcējāmies pie nometnes. Mēs visi te cits citu pazīstam. Tas notika ļoti ātri,” laikraksts atstāsta iedzīvotājas teikto.

Jaunā Francijas sociālistu valdība likvidē čigānu nometnes Francijā un to iedzīvotājus deportē atpakaļ uz Austrumeiropu, turpinot iepriekšējās konservatīvo valdības iesākto politiku.

Šovasar nelegālās nometnēs Francijā dzīvojuši aptuveni 15 000 ārvalstu čigānu. Pārsvarā no Bulgārijas un Rumānijas iebraukušajiem romiem nav nepieciešama vīza iekļūšanai Francijā, bet viņiem ir nepieciešams darbs vai uzturēšanās atļaujas, paliekot Francijā ilgāk par trijiem mēnešiem.

No 2014. gada janvāra – septiņus gadus kopš abu valstu pievienošanās Eiropas Savienībai (ES), Rumāmnijas un Bulgārijas iedzīvotājiem būs pilnīga pārvietošanās brīvība ES valstīs, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!