Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien publicētā intervijā aizstāvējusi atvērto durvju politiku bēgļu uzņemšanas jautājumā pirms nozīmīga partijas kongresa un Eiropas Savienības (ES) samita, kurā, visticamāk, viņas pozīcija tiks kritizēta.

Merkele teica, ka strādā pie tā, lai samazinātu migrantu ieplūšanu Eiropas lielākajā ekonomikā, kurā šogad gaidāms rekordliels migrantu skaits - viens miljons -, kas bēg no kara un nabadzības.

Tomēr viņa piebilda, ka "tā ir ilūzija uzskatīt, ka bēgļu problēmu var atrisināt uz Vācijas un Austrijas robežas".

"Lielo bēgļu pārvietošanos var atrisināt vienīgi starptautiskās sadarbības ceļā," Vācijas kanclere teica intervijā laikrakstam "Augsburger Allgemeine".

Vienlaikus viņa aicināja uzlabot ES ārējo robežu ar Turciju, pār kuru ierodas lielākā daļa Sīrijas bēgļu, kas cenšas aizbēgt no valsts, kurā četrus gadus jau turpinās bruņots konflikts.

Merkele arī atkārtoti uzsvēra nepieciešamību saglabāt Eiropā bezvīzu Šengenas zonu. "Mēs visi augstu novērtējam brīvo cilvēku, preču un pakalpojumu pārvietošanos. Un nevienai valstij Eiropā tas nav vajadzīgs vairāk kā Vācijai," sacīja Vācijas kanclere.

"Tomēr tā ilgtermiņā var funkcionēt tikai tad, ja ES ārējās robežas tiek aizsargātas," viņa teica pirms ceturtdien un piektdien gaidāmā ES samita.

Vācijas kanclere septembra sākumā negaidīti pauda atbalstu beznosacījuma patvēruma meklētāju no Sīrijas uzņemšanai. Tas izraisīja nesaskaņas ES, kur dažas valstis viņu apsūdz par to, ka tāda politika veicina vēl lielāku migrantu pieplūdumu.

Migrantu plūsmai pieaugot, vairākas valstis Šengenas zonā, tostarp Vācija ir atjaunojusi robežkontroli, kas rada bažas par 26 valstu veidotās Šengenas zonas nākotni.

Merkele pirmdien partijas kongresā arī centīsies panākt vienprātību par bēgļu jautājumu viņas konservatīvajā Kristīgi demokrātiskajā savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!