Foto: AP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien vizītes laika Igaunijā apliecināja savas valsts apņemšanos atbalstīt un aizsargāt Austrumeiropas partnerus pret pieaugošajiem Krievijas draudiem, vēsta portāls "Express".

"Krievijas nepārtrauktā agresija rada pieaugošus draudus mūsu draugiem te Igaunijā, kā arī Latvijā, Lietuvā un Polijā. Mūsu atbildei ir jābūt skaidrai un nepārprotamai," Meja paziņoja uzrunas laikā Tapas militārajā bāzē Igaunijā.

Premjere uzsvēra, ka Lielbritānija iestāsies par saviem Eiropas partneriem arī pēc "Brexit" un ir gatava rīkoties iebrukuma gadījumā.

Saskaņā ar NATO austrumu flanga stiprināšanas plānu, sekojot Krievijas agresijai pret Ukrainu, Igaunijā 2017. gadā ir izvietota britu vadīta NATO kaujas grupa. NATO bataljoni izvietoti arī Latvijā, Lietuvā un Polijā.

Tapas bāzē Igaunijā kopš aprīļa atrodas aptuveni 800 britu karavīru, kas kopā ar franču un dāņu karavīriem veido NATO bataljonu.

"Lai arī mēs atstājam Eiropas Savienību (EU), mēs nepametam Eiropu, kā esmu jau teikusi daudz reižu. Tāpēc Apvienotā Karaliste bez atrunām ir apņēmusies uzturēt Eiropas drošību," paziņoja Meja.

Meja arī uzsvēra, ka Lielbritānijas loma Eiropas aizsardzībā nekad nav bijusi tik vitāla kā tagad un atgādināja, ka Lielbritānijai ir lielākais aizsardzības budžets Eiropā, uz politiķes runu atsaucas "Independent".

"No terorisma līdz kibernoziegumiem, no nelegālās migrācijai līdz Krievijas agresijai, mēs kā Eiropieši saskaramies ar mērogā un sarežģītībā pieaugošiem draudiem. Tagad vairāk nekā jebkad mūsu interesēs ir pretoties tiem kopā," teica Meja.

Medijs analizē, ka Mejas teikto Briselē kāds varētu uztvert par Lielbritānijas mēģinājumu izmantot savas drošības spējas kā tirgošanās argumentu "Brexit" sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!