Foto: AP/Scanpix/LETA
2023. gada 24. februārī aprit gads kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā. "Delfi" lūdza gan Ukrainas, gan Krievijas opozīcijas ekspertus atskatīties uz aizvadīto gadu un izvērtēt katras puses militāros, ekonomiskos, iekšpolitikas un ārpolitikas aspektus. Visi rakstā pieminētie Krievijas eksperti valsti ir pametuši 2022. gadā vai jau pirms tam.

Frontē notiekošais: Krievija ir strupceļā, Ukraina turpina bruņoties

Vēsturniece, Nikolaja Kopernika Universitātes Toruņā maģistre Sofija Širogova:

Tā kā Putina sākotnējais plāns izgāzās, daudzi pērn domāja, ka gaidāms zibens karš un Ukrainas uzvara. Karš atrodas ilgstošā fāzē, un stratēģiska izeja no tās nav saskatāma. Pagaidām abas karā iesaistītās puses spēku samērā ir līdzīgas, bet tas ir stratēģisks strupceļš, situācija ir bezcerīga. Rietumu sabiedrotie Ukrainai nepiegādā gana daudz militārās tehnikas un aprīkojuma, bet Krievija spējusi palielināt karaspēku, izsludinot mobilizāciju. Tiesa gan, jauniesaukto papildspēku spējas ir nepietiekamas, lai Krievija varētu organizēt masīvu uzbrukumu.

Šobrīd ne vienai, ne otrai pusei karā nav izšķiroša pārsvara. Karš var ieilgt, ja tā pamatgaita netiks mainīta, tādēļ Ukrainai nepieciešamas apjomīgas militārās tehnikas piegādes, lai ukraiņi spētu nodrošināt prettriecienu.

Militārais analītiķis, Izraēlas armijas virsnieks Igals Levins:

Šajā pilna mēroga kara gadā skaidri redzējām, ka Kremļa kaltie plāni ir izgāzušies. Gan ātrā Kijivas un visas Ukrainas pakļaušana, gan militārā operācija vairāku mēnešu garumā, lai pilnībā sagrābtu Donbasu, gan citu okupēto teritoriju noturēšana, kā arī Harkivas okupācija un Hersonas noturēšana – nekas nav īstenots. Stratēģiskā ziņā Krieviju vajā neveiksme pēc neveiksmes. Mazās pilsētiņas Soledaras ieņemšana – tas ir taktisks gājiens.

Stratēģiskā ziņā Krievija ir ļoti bēdīgā situācijā. Saskaņā ar vietnes "Oryx" datiem Krievija zaudējusi vairāk nekā deviņus tūkstošus tehnikas vienību. Reālie zaudējumi pārsniedz 10–11 tūkstošus. Nav jābūt prasmīgam analītiķim vai finansistam, lai saprastu, ka Krievija gada laikā no šādiem zaudējumiem atgūties nespēj. Aiz muguras Krievijai nestāv Rietumu valstis un puse pasaules ekonomikas. Krievijas pusē ir tikai Irāna un Ziemeļkoreja.

Jo ilgāks būs šis karš, jo sliktāk Krievijai klāsies. Krievija nevar iegādāties tehniku sava karaspēka apgādāšanai, bet bez mūsdienīgām tehnikas vienībām un ekipējuma karš nav iespējams.

Sabiedrotās valstis uz Ukrainu turpina sūtīt modernu tehniku, kas potenciāli Ukrainu virza tuvāk uzvarai. Jā, tas notiek lēni, gribētos, lai tanki Ukrainā nonāktu ātrāk, nekā solīts. Tomēr tehnika tur nonāk. Neko tādu Krievijas pusē neredzam un neredzēsim, jo Krievijai nav, kur šādu tehniku ņemt.

 

Ārpolitika: globālais zīmols "Ukraina", Krievija zaudējusi lielvaras statusu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!