Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas miljardieris vecpuisis Mihails Prohorovs, kurš izvirzījis savu kandidatūru nākamgad gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās, apgalvojis, ka valsts labā pat ir gatavs apprecēties, vēsta aģentūra "Interfax".

"Ja tas būs vajadzīgs valstij un lai uzvarētu vēlēšanās, es arī uz to esmu gatavs," ceturtdien sacīja Prohorovs, lūgts nokomentēt izskanējušo informāciju par to, ka viņa domubiedri un partneri mudina viņu meklēt "pirmo lēdiju".

Prohorovs uzvaras gadījumā Krievijas prezidenta vēlēšanās solījis arī obligāti apžēlot kādreizējo Krievijas bagātāko cilvēku, naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašnieku Mihailu Hodorkovski.

"Pirmais lēmums, ko pieņemšu - es apžēlošu Hodorkovski," ceturtdien žurnālistiem paziņoja Prohorovs.

Raidorganizācija BBC vēsta, ka 2005.gadā tiesa piesprieda Hodorkovskim un viņa kolēģim Platonam Lebedevam brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem, bet 2010.gada beigās viņiem piesprieda 14 gadus kolonijā saistībā ar apsūdzībām 200 miljonu tonnu naftas nozagšanā un naudas atmazgāšanā. Hodorkovskis un Lebedevs varētu tikt atbrīvoti 2016.gadā.

Hodorkovskis izcieš cietumsodu par nodokļu nemaksāšanu un krāpšanu. Hodorkovska notiesāšanu daudzi analītiķi un cilvēktiesību aizstāvji vērtē kā politiski motivētu. Starptautiskā cilvēka tiesību organizācija "Amnesty International" atzinusi viņu par "sirdsapziņas cietumnieku".

Viens no Krievijā bagātākajiem biznesmeņiem Prohorovs par savas kandidatūras izvirzīšanu Krievijas prezidenta amatam vēlēšanās nākamā gada martā paziņoja šīs nedēļas sākumā.

"Esmu pieņēmis šo, visticamāk, pašu nopietnāko lēmumu manā dzīvē. Es kandidēšu prezidenta vēlēšanās," sacīja Prohorovs pirmdien sasauktajā preses konferencē. "Man priekšā vēl ir liels un ne vienkāršs darbs – savākt parakstus un piereģistrēties," piebilda "ONEKSIM"" grupas vadītājs.

Žurnāla "Forbes" apkopotajā Krievijas bagātāko uzņēmēju sarakstā Prohorovs šogad ieņēma trešo vietu. Viņa īpašumu vērtība tiek lēsta ap 18 miljardiem dolāru (ap 10 miljardiem latu). Saraksta līderis ir Novoļipeckas metalurģiskā kombināta direktors Vladimirs Ļisins, bet otrajā vietā ierindojas "Severstaļ" direktors Aleksejs Mordašovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!