Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien vēsturiskā trīs dienu vizītē Lielbritānijā, kas tiek vērtēta kā ļoti nozīmīga abām valstīm, ieradies Indijas premjerministrs Narendra Modi.

Modi un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons parakstīs deviņus miljardus mārciņu (12,74 miljardi eiro) vērtus līgumus starp Lielbritānijas un Indijas uzņēmumiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Abi premjeri apliecināja, ka valstis sadarbosies finansiālajā, aizsardzības, kodolenerģijas un klimata pārmaiņu jomā.

Šis ir "milzu mirklis divām diženām nācijām", uzrunā Lielbritānijas parlamentā paziņoja Modi. Indijas un Lielbritānijas attiecības ir "neaptverami svarīgas", viņš skaidroja, nosaucot partnerus par "divām spēcīgām ekonomikām un divām inovatīvām sabiedrībām".

"Indijas progress ir vienas sestās cilvēces daļas liktenis," uzsvēra Modi.

18 mēnešus premjera amatā esošais modi, kurš pazīstams kā lielisku runu teicējs un iekarojis plašu atbalstu tautā, vizītes laikā tiksies arī ar karalieni Elizabeti II.

Indijas politiķi Londonā sagaidīja gan viņa atbalstītāji, gan pretinieki, kuri pārmet premjeram "autoritāru dienaskārtību" un reliģiskas vajāšanas savā valstī, ziņo BBC.

Indijas augošā ekonomika ir "izšķiroši svarīga britu industrijai un tirdzniecībai", skaidro BBC. Vizītes centrālais jautājums ir tirdzniecība.

Indija pašlaik ir ātrāk augošā lielā ekonomika pasaulē, un Deivids Kamerons vēlas, lai Lielbritānijā tajā būtu iesaistīta. Savukārt Modi vēlas iedrošināt britu uzņēmumus ieguldīt Indijas attīstibā, skaidro raidsabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!