Foto: EPA/Scanpix/LETA

Minskas Frunzenskas rajona tiesa četriem galvaspilsētas iedzīvotājiem piespriedusi 13 līdz 28 diennakšu arestu par to, ka viņu dzīvokļu logos bija izliktas baltas papīra lapas, vēsta "Currenttime".

Kā informē cilvēktiesību aizsardzības centrs "Vjasna", pilsētnieki aizturēti savos dzīvokļos 25. jūlijā par "masu pasākumu organizēšanas un rīkošanas noteikumu pārkāpumiem".

42 gadus vecajai Maijai Šatohinai un 26 gadus vecajam Jurijam Klimoševskism piespriests 15 diennakšu arests. Tiesa secinājusi, ka viņi "pauduši savas politiskās intereses, izliekot logā vienu baltu papīra lapu". Abi tiesā skaidroja, ka lapas uz loga rūts bija, taču tās bijušas ar pierakstiem.

Savukārt 32 gadus vecais Deniss Kuļikovs sodīts ar 13 diennakšu arestu – viņa logā karājušās divas papīra lapas. Vislielāko sodu – 28 diennaktis – saņēma 31 gadu vecais Andrejs Muravjovs, kura dzīvokļa logā bijušas veselas četras baltas lapas. Abi noliedza, ka papīrs logā būtu izlikts politisku motīvu dēļ.

Uz papīra lapām nav bijusi sarkana svītra vai sarkani elementi – par šo krāsu salikumu apģērbā Baltkrievijā var iekulties nepatikšanās. Baltisarkanbaltā krāsā ir vēsturiskais Baltkrievijas karogs, ko aktīvi izmantoja demonstranti un opozīcija, paužot neapmierinātību ar Aleksandra Lukašenko palikšanu prezidenta krēslā pēc falsificētām vēlēšanām 2020. gada augustā. Savukārt Lukašenko un viņa režīma propagandisti to sauc par nacistu karogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!