Foto: Reuters/Scanpix/LETA

95 gadu vecumā miris Zimbabves ilggadējais prezidents Roberts Mugabe, kurš amatu bija spiests pamest 2017. gada novembrī, vēsta CNN.

Mugabe šogad vairākus mēnešus pavadīja slimnīcā Singapūrā, taču precīzāki viņa slimības apstākļi netiek izpausti.

Roberts Gabriels Mugabe dzimis 1924. gada 21. februārī netālu no Harares, Zimbabvē. Viņš bija slavens Zimbabves politiķis, bijušais Zimbabves prezidents un pirmais neatkarīgās Zimbabves premjerministrs.

Mugabe bijis pie varas Zimbabvē no 1980. gada līdz 2017. gadam. No 1980. līdz 1987. gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980. gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Mugabe no prezidenta amata atkapās pēc politiskās krīzes 2017. gadā.

Politiskā krīze Zimbabvē sākās 2017. gada 6. novembrī, kad gadu desmitus valdījušais Mugabe no amata atcēla pirmo viceprezidentu Emersonu Mnangagvu, kas tika uzskatīts par viņa iespējamo pēcteci prezidenta krēslā. Tika uzskatīts, ka Mugabe savā vietā grasās atstāt sievu Greisu.

Krīze saasinājās, kad 14. novembrī varu valstī pārņēma armija. Mugabe tika turēts mājas arestā un tika gaidīts, ka viņš pēc sarunām ar armijas vadību atkāpsies no amata.

Taču 19. novembrī uzrunā tautai Mugabe pretēji gaidītajam nepaziņoja par atkāpšanos no amata. Iepriekšējā dienā protestēt pret Mugabi ielās izgāja 10 tūkstošu cilvēku.

Reaģējot uz prezidenta nevēlēšanos atkāpties, Mugabes pārstāvētā varas partija ZANU-PF atsauca viņu no partijas vadītāja amata un pieprasīja Mugabes atkāpšanos, pretējā gadījumā draudot ar impīčmentu.

21. novembrī Mugabe no amata atkāpās.

2018. gadā Zimbabves prezidenta amatā tika inaugurēts iepriekš Mugabes atceltais viceprezidents Emersons Mnangagva.

Drīz pēc gāšanas Roberts Mugabe oficiāli paziņoja, ka savas dienas vadīs nododoties senam hobijam - zemkopībai. Taču jau 2018. gadā paziņoja par atgriešanos politikā, dibinot jaunu partiju "Jaunā patriotiskā fronte".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!