Foto: AFP/Scanpix

NATO pēc trīs mēnešiem sāks patrulēt pie Lībijas krastiem, lai neļautu nelegālajiem imigrantiem nokļūt Itālijā, pirmdien publicētā intervijā paziņoja Itālijas aizsardzības ministre Roberta Pinoti.

Intervijā laikrakstam "La Stampa" viņa pauda cerību, ka Itālijas sabiedrotie NATO samitā Varšavā jūlijā apstiprinās šo plānu.

NATO misija būtu daļa no plašāka Itālijas plāna slēgt nelegālās imigrācijas Vidusjūras rietumu maršrutu, uz savām izcelsmes valstīm nosūtot atpakaļ ekonomiskos migrantus. "NATO līmenī mēs esam lūguši, lai operācija "Operation Active Endeavour" no pretterorisma operācijas Vidusjūras austrumos tiktu pārveidota par tādu, kas uzraudzītu Lībijas krastus," norādīja ministre.

"Nesenās tikšanās laikā Luksemburgā ģenerālsekretārs [Jenss] Stoltenbergs man sacīja, ka priekšlikums ir uztverts pozitīvi," teica Pinoti. Viņa arī pauda cerību, ka NATO samitā Varšavā tiks pieņemts lēmums par šādas operācijas sākšanu.

NATO kuģi pašlaik patrulē Egejas jūrā, cenšoties novērst cilvēku kontrabandistu kuģu nokļūšanu Grieķijas salās.

Tomēr NATO operācija pie Lībijas krastiem būtu sarežģītāka, ņemot vērā valstī valdošo nestabilitāti, kā arī to, ka dažos piekrastes reģionos atrodas kaujinieki, kas saistīti ar džihādistu grupējumu "Daesh".

Pinoti atklāja, ka situācija Lībijā tiks apspriesta pirmdien Hannoverē paredzētās ASV, Francijas, Itālijas, Lielbritānijas un Vācijas līderu tikšanās laikā. Ministre norādīja, ka Itālija vēlas, lai nelegālo imigrantu izcelsmes valstīs tiktu izveidoti migrantu uzņemšanas centri.

Roma ir gatava vadīt ANO atbalstītus miera uzturēšanas spēkus Lībijā, ja ANO atbalstītā nacionālās vienotības valdība būs spējīga lūgt starptautiskās sabiedrības palīdzību. Pinoti uzsvēra, ka Itālija un vairāki tās sabiedrotie ir gatavi garantēt šādu spēku drošību.

Pastāv bažas, ka ES centieni slēgt migrācijas ceļu no Turcijas uz Grieķiju pamudinās vairāk nelegālo imigrantu šķērsot Vidusjūru bīstamākajā maršrutā no Lībijas uz Itāliju.

Pēc ilggadējā diktatora Muamara Kadafi krišanas 2011. gadā Lībijā sākās haoss, konkurējošiem kaujinieku grupējumiem cīnoties par varu, kamēr valstī savas pozīcijas palēnām nostiprināja teroristiskā organizācija "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!