Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijā cietumā ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija reģionālo biroju tīkls nolēmis pārtraukt darbību, ar šādu paziņojumu nākot klajā pirms tiesas lēmuma attiecībā uz prokuratūras prasību atzīt ar Navaļniju saistītās organizācijas par ekstrēmistiskām.

Tikmēr Navaļnijs šodien pirmo reizi kopš badastreika pārtraukšanas ar video zvana starpniecību piedalījās tiesas sēdē, kurā tika skatīta Navaļnija apelācija pret februārī pieņemto tiesas spriedumu, ar kuru viņš tika atzīts par vainīgu kāda Otrā pasaules kara veterāna "apmelošanā".

Navaļnijs tiesā sacīja, ka ir ievērojami nokrities svarā, bet tagad atkal sācis ēst.

"Vakar mani aizveda uz pirti (..), tur bija spogulis, es paskatījos uz sevi - esmu viens šausmīgs skelets," sacīja Navaļnijs. Ierakstu, kurā dzirdams viņa sacītais, publicējis neatkarīgais telekanāls "Doždj".

Tikmēr citā tiesā šodien tiek skatīts prokuratūras lūgums atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām Navaļnija reģionālo biroju tīklu un viņa dibināto Korupcijas apkarošanas fondu.

Ja tiesa atbalstīs prokuratūras prasību, šīs organizācijas tiks aizliegtas un var tikt uzsākta kriminālvajāšana pret šo organizāciju darbiniekiem, kā arī cilvēkiem, kas tām ziedojuši naudu un izplatījuši to materiālus.

Reģionālo biroju tīkla vadītājs Leonīds Volkovs šodien pavēstīja, ka pieņemts lēmums slēgt tīklu.

"Mēs oficiāli likvidējam Navaļnija tīklu," sociālajos medijos publiskotā video paziņoja Volkovs.

Viņš sacīja, ka vairāki biroji turpinās darboties kā neatkarīgas organizācijas.

Šonedēļ prokuratūra apturēja tīkla darbību līdz tiesas lēmumam, un tiesa noteica sankcijas Korupcijas apkarošanas fondam.

Fonds tika dibināts 2011.gadā un izmeklē korupciju amatpersonu vidū, regulāri publicējot savus atklājumus, bieži vien "YouTube" video formātā.

Reģionālo biroju tīkls tika izveidots Navaļnija priekšvēlēšanu kampaņas laikā pirms prezidenta vēlēšanām 2018.gadā, lai gan Navaļnijam vēlēšanās tika aizliegts piedalīties.

Tīkls vēlāk atbalstīja izmeklēšanu par krāpšanos vēlēšanu procesā un popularizēja gudrās balsošanas stratēģiju.

Navaļnijs pašreiz izcieš divarpus cietumsodu par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Navaļnijs trīs nedēļas ievēroja badastreiku, pieprasot ieslodzījuma vietai nodrošināt viņam pienācīgu medicīnisko aprūpi.

Pagājušajā nedēļā viņš tika izmeklēts civilajā slimnīcā un badastreiku pārtrauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!