Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ieslodzījumā esošais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ceturtdien aicinājis savus līdzpilsoņus septembrī gaidāmajās Valsts domes vēlēšanās izmantot taktisko balsošanu, lai neļautu uzvarēt valdošajai partijai "Vienotā Krievija".

Tā dēvētā gudrā balsošana, kas katrā no vēlēšanu apgabaliem paredz atbalstīt to konkrēto kandidātu, kam ir vislielākās izredzes sakaut "Vienotās Krievijas" izvirzīto pretendentu, faktiski ir pēdējais instruments, kas atlicis Navaļnija un viņa līdzgaitnieku rokās pēc tam, kad šovasar visas ar viņu saistītās organizācijas tika atzītas par "ekstrēmistiskām".

Līdz ar to visiem Navaļnija līdzgaitniekiem pašiem ir liegta iespēja piedalīties vēlēšanas, prezidenta Vladimira Putina autoritārā režīma varasiestādēm par katru cenu cenšoties nodrošināt valdošajai partijai vairākumu Valsts domē.

Lai gan neviens nešaubās, ka vēlēšanās, kas paredzētas no 17. līdz 19.septembrim, uzvarēs "Vienotā Krievija", Navaļnijs cer mazināt valdošās partijas triumfu, sagādājot tai pazemojošu sakāvi vismaz daļā apgabalu, īpaši Maskavā un Sanktpēterburgā, kur tradicionāli pret Kremli vērsti noskaņojumi bijuši spēcīgāki.

"Viņi pusi valsts ir pasludinājuši par ekstrēmistiem, lai uzvarētu visos vēlēšanu apgabalos," instagramā ar advokātu starpniecību publicētajā ierakstā norāda Navaļnijs. "Viņi nav ļāvuši vēlēšanās piedalīties spēcīgiem kandidātiem. Tagad pat tie, kas nav spēcīgi, tiek izstumti no sacensības. Viņi baidās no gudrās balsošanas."

"Pirmo reizi pēdējo 30 gadu laikā mums ir funkcionējošs un pārbaudīts mehānisms, lai velēšanās vienmandāta apgabalos sakautu valdošo partiju," norādījis opozīcijas līderis, raksturojot gudrās balsošanas taktiku, ar kuras palīdzību 2019.gadā notikušajās Maskavas domes vēlēšanās tika ievēlēti 20 kandidāti, kas nepārstāvēja "Vienoto Krieviju".

Iepriekšējās Valsts domes vēlēšanās, kas notika 2016.gadā, "Vienotā Krievija" nodrošināja sev tā dēvēto supervairākumu, taču tagad atbalsts valdošajai partijai nokrities līdz 27%, kas ir zemākais rādītājs pēdējo 13 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!