Foto: Publicitātes foto

Saindētais Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs otrdien vakarā izrakstīts no Berlīnes slimnīcas “Charite” stacionāra, trešdien teikts slimnīcas paziņojumā. Pats politiķis trešdien publicējis arī foto no parka, kurā pats saviem spēkiem devies pastaigā.

"Pacienta stāvoklis ir uzlabojies tik tālu, ka viņš tika izrakstīts no stacionāra. Aleksejs Navaļnijs "Charite" ārstējās 32 dienas, no tām 24 dienas viņš atradās reanimācijā. Ņemot vērā pacienta pašreizējo stāvokli, ārsti uzskata, ka viņa pilnīga izveseļošanās ir iespējama. Tomēr vēl ir par agru novērtēt potenciālās ilgtermiņa sekas no smagās saindēšanas," teikts paziņojumā slimnīcas vietnē.

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša pavēstīja, ka viņš pašlaik paliks Vācijā, lai turpinātu ārstēšanos. "Aleksejs Navaļnijs pašlaik paliks Vācijā, jo viņa ārstēšana nav pabeigta," tviterī ievietotā video paziņoja Jarmiša. "Tomēr ārsti prognozē pilnīgu atlabšanu."

Savukārt Navaļnijs sociālajā tīklā "Instagram" raksta, ka viņš ir tālu no pilnīgas atlabšanas.

"Plāni pagaidām ir vienkārši: fizioterapeits katru dienu. Iespējams, rehabilitācijas centrs. Stāvēt uz vienas kājas. Pilnībā atjaunot kontroli pār pirkstiem. Saglabāt līdzsvaru," raksta Navaļnijs. "Atklājušās visādas smieklīgas lietas. Piemēram, es nevaru mest bumbu ar kreiso roku. Pat noķert varu, bet mest - nē. Smadzenes vienkārši negrib darīt šo kustību. Vai arī rakstīt ar roku. Līdz pēdējam laikam nesanāca rindiņā. Visu laiku stabiņā sāku. Vārdu sakot, rehabilitācija."

Navaļnijs arī atkāroti pateicās klīnikas "Charite" ārstiem un profesoram Ekardam, kuri, pēc viņa teiktā, paveikuši neticamu darbu.

View this post on Instagram

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Sep 23, 2020 at 2:53am PDT

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

7. septembrī mediķi paziņoja, ka Navaļnijs pamodies no komas, bet 14. septembrī informēja, ka politiķa stāvoklis turpina uzlaboties un viņš uz īsu brīdi jau spēj atstāt gultu. 15. septembrī Navaļnija "Instagram" kontā tika publicēts pirmais foto kopš saindēšanas.

Navaļnija līdzgaitnieki uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Sava versija par notikušo ir arī Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!