Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gandrīz ik dienu ASV, Lielbritānijas un vairāku citu valstu amatpersonas par Ukrainas pierobežā un Baltkrievijā notiekošo atklāj detalizētu informāciju. Neierastā taktika parādījusies tieši pērnā gada rudenī, cerot atturēt Krieviju no iebrukuma Ukrainā.

Parasti izlūkdienestu informācija tiek pieturēta tikai šaura militāro rīcību plānojošo dienestu amatpersonu loka rīcībā. Tomēr kopš pērnā gada novembra sākuma ar lielu regularitāti tiek izpausta salīdzinoši detalizēta informācija par Krievijas spēku savilkšanu tiešā Ukrainas robežas tuvumā, ko pavada arī labas izšķirtspējas satelītattēli, atzīmē "USA Today".

Pentagons šajā ziņā rādījis priekšzīmi, ko saskaņoti vai atsevišķi turpinājušas arī citas sabiedrotās valstis, atklāti nosaucot gan to, ko izlūkošanas dati norāda, gan skaidro, kādu apdraudējumu rada novērotais, kā arī skaidri norāda savu viedokli. Tā, piemēram, ASV tikai šonedēļ iepriekš minētās aplēses sākotnēji palielināja no 130 000 Krievijas karavīriem pie Ukrainas robežām līdz 150 000, bet piektdien pauž, ka, visticamāk, savilktā dzīvā spēka apjoms ir starp 170 000 un 190 000.

Rietumu līderi atklāti norāda, ka netic Krievijas teiktajam par spēku atvilkšanu, norādot gan uz jaunu novērošanas informāciju par kara lidaparātu papildu ierašanos, gan asins krājumu veidošanos, regulāri atkārto, ka uzbrukums jau tuvākajās dienās ir ļoti ticams, bet arī atkārto, ka joprojām cer uz diplomātisku risinājumu.

Neredzēta taktika ir arī augstu amatpersonu norādes par iespējamām Krievijas propagandas operācijām un priekšlaicīga informēšana, ka tiek sagaidītas provokācijas, piemēram, ķīmiska uzbrukuma formātā, ko tās spēki varētu izmantot pret pašu kontrolētajām Ukrainas teritorijām, vainu uzveļot Ukrainas pusei. Izskanējis, ka Krievija varētu veidot arī propagandas "dokumentālo filmu" ar aktieriem līķu un ievainoto vietā.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdinājis, ka Krievija plāno radīt iemeslu savam iebrukumam: "Tas būs vardarbīgs notikums, kurā Krievija vainos Ukrainu." Amatpersonas arī paudušas, ka Kremlī varētu tikt sasauktas krīzes sapulces, kuru rezultātā varētu tikt lemts aizstāvēt, piemēram, Krievijas pilsoņus Donbasā.

Rietumu retorikā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta arī Krievijas pārstāvju vārdu izvēlei, piemēram, piesaucot genocīdu, runājot par pašu iebrukumu Ukrainas austrumos, ko Krievija ilgstoši vēlējusies traktēt kā pilsoņkaru, kurā tiek apspiesti krievu valodā runājošie.

"Beidzot Vašingtona panāk savus sāncenšus, tostarp Krieviju un "WikiLeaks", izmantojot informāciju, lai veidotu norises," bijušās CIP amatpersonas Duglasa Londona teikto "Foreign Affairs" citē aģentūra AP. Arī Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs medijiem atzinis, ka par svarīgu atzīts saukt lietas vārdā, kad tās notiek, īpaši, ja tiek novērota taktika, kuru Krievija jau iepriekš ir izmantojusi.

Taktikas galvenais mērķis ir likt Krievijas pusei padomāt divreiz pirms ko patiešām plānot darīt. Bijusī CIP amatpersona atzīmē: "Jo plašāk Vašingtona izgaismo Krievijas darbības un plānus, jo mazāk iespēju to maskēt Putinam pēc tam ir. Vienlaikus šāda taktika ir ļoti riskanta, apdraudot vērtīgus informācijas kanālus, kā arī uzticamību, ja informācija nav patiesa." To jau tagad izmanto Krievijas retorika, nekavēdamies atzīmēt, ka ASV "pierādījumi", ar kuriem tika balstīts iebrukums Irākā 2003. gadā, izrādījās meli.

ASV amatpersonas, lai arī neatlaidīgi pieturas pie informācijas atklāšanas taktikas, atzīmē, ka viņu paustā informācija var būt kļūdaina. Tomēr to paušana apliecina, ka Pentagonā pastāv uzskats, ka šīs informācijas atklāšana var novērst uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!