Foto: AFP/Scanpix

Totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams, kuru 2017. gada noslepkavoja Kualalumpuras lidostā, bijis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) informators, vēsta "The Wall Street Journal" (WSJ).

Par to laikraksts uzzinājis no kāda informācijas avota. Jau iepriekš medijos izskanējis, ka Kims Čennams pirms nāves ticies ar kādu aģentu.

Tagad WSJ raksta, ka 2017. gada februārī Malaizijā Kims Čennams ieradies, lai tiktos ar CIP aģentu, skaidro medijs. Taču šis brauciens viņam izrādījās liktenīgs.

"Starp amerikāņu aģentiem un Kima kungu bija nodibināti sakari," norādījis WSJ avots, pasvītrojot, ka Kims Čennams varēja sadarboties ne vien ar ASV, bet arī ar citu valstu izlūkdienestiem.

Vēstīts, ka Kims Čennams tika nogalināts Kualalumpuras lidostā 2017. gada 13. februārī, saindējot viņu ar nervus paralizējošo vielu VX. Kims mira pēc 20 minūtēm. Par slepkavības izpildīšanu tika apsūdzētas Indonēzijas un Vjetnamas pilsones.

Sievietes, viena no kurām Kima sejā iesmērēja nāvējošo indi, tiesā apgalvoja, ka viņas ar viltu pārliecinātas, ka piedalās izjokošanā televīzijas realitātes šovā. Malaizijas izmeklētāji uzskata, ka slepkavību organizējuši un indi sievietēm iedevuši ziemeļkorejieši, kuri valsti pēc tam pametuši.

Šogad martā slepkavībā apsūdzētā Indonēzijas pilsone Siti Aisja tika attaisnota un atbrīvota. Savukārt Vjetnamas pilsone Doana Thi Huonga tika notiesāta par miesas bojājumu nodarīšanu. Maijā arī viņa atbrīvota.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvoja ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!