Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II 60 gadu valdīšanas jeb Dimanta jubilejas svinību noslēguma dienā – 5. jūnijā Londonā, St.Paul katedrālē notiek pateicības dievkalpojums, pēc kura sekos grezna kariešu procesija, raksta ārvalstu prese.

Karalieni pa ceļam uz dievkalpojumu sagaidīja gavilējošs, ar britu simboliku greznojies pūlis. Elizabete II uz Sv.Pola katedrāli devās kopā ar galma dāmu Lēdiju Fernhemu.

Jau ziņots, ka svinību kulminācijā nepiedalās karalienes vīrs princis Filips, kuram pēc laivu parādes Temzā pasliktinājās veselības stāvoklis un viņš tika hospitalizēts.

Karalienes auto pie katedrāles tika sagaidīta ar fanfarām un pūlis skandēja "Dievs, sargi karalieni!" ("God save the Queen").

Uz svinīgo dievkalpojumu bija ieradušies karaliskās ģimenes pārstāvji, politiķi ar premjerministru Deividu Kameronu priekšgalā, militārās amatpersonas, un ārvalstu viesi.

Pēcpusdienā svinības turpināja grezna kariešu procesija, kurā piedalījās arī Princis Čarlzs, Kornvolas hercogiene Kamilla, Kembridžas hercogs Viljams un viņa sieva Kembridžas hercogiene Ketrina un princis Harijs.

Procesija noslēdzās Bekingemas pilī, kur karaliskā ģimene tradicionāli sveica pavalstniekus no pils balkona un vēroja militāro lidaparātu parādi.

Pateicības vārdus tautai karaliene teiks ar ieraksta starpniecību. Video filmēts 4. jūnijā, Elizabetes II privātajos apartamentos Bekingemas pilī. Divas minūtes garais sveiciens tiks pārraidīts 1800 TV un radio kanālos gan Lielbritānijā, gan Nāciju sadraudzības valstīs.

Jau ziņots, ka 4. jūnijā pie Bekingemas pils notika Elizabetes II Dimanta jubilejai veltīts pasaules mūzikas zvaigžņu koncerts. Par godu 60 gadu valdīšanai Lielbritānijā un Nāciju sadraudzības valstīs tika iedegtas vairāk kā 4000 lāpas. Pirmās no tām iemirdzējās jau 4. jūnijā pa dienu Austrālijā un Jaunzēlandē, bet vienu no pēdējām lāpām iededza pati karaliene pie Bekingemas pils.

Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju.

Ar savu nākamo sievu viņš iepazinās, kad Elizabetei bija tikai 13 gadu. Filips Elizabeti Vindzoru apprecēja 1947.gadā un ir kļuvis par ilggadīgāko un vecāko dzīvesbiedru britu karaļnama vēsturē.

Elizabete II ir otrs ilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs pēc karalienes Viktorijas, kura bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Savas valdīšanas laikā Elizabete II ir pieredzējusi 12 Lielbritānijas premjerministru, 12 ASV prezidentu un sešus Romas pāvestus. Viņa ir apmeklējusi vairāk nekā 100 valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!