Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kahovkas HES spridzināšanas rezultātā applūdis zooloģiskais dārzs "Kazkova Dibrova" okupētajā Nova Kahovka pilsētā. Plūdos bojā gājuši gandrīz visi zoodārzā izmitinātie dzīvnieki, atsaucoties uz Ukrainas dzīvnieku tiesību organizācijas "UAnimals" otrdienas, 6. jūnija paziņojumu, vēsta medijs "The Kyiv Independent".

"Izbēgt izdevies tikai gulbjiem un pīlēm," paziņojumā norādīja organizācija. "UAnimals" norāda, ka informācija iegūta no avota zoodārza vadībā, kas palika anonīms drošības apsvērumu dēļ.

"Mēs darījām visu, lai izglābtu zoodārzu okupācijas laikā. Tagad tas vairs neeksistē," avotu citējusi organizācija.

Zoodārzs bijis daļa no atpūtas kompleksa. "Kazkova Dibrova" (tulkojumā "Pasaku Dibrova") platformā "Facebook" norāda, ka katastrofas laikā bojā gājuši aptuveni 300 dzīvnieku. Tā skaitā pērtiķi, ponijs, jenotsuņi, kazas, aitas, papagaiļi, jūrascūciņas, seski un daudzi citi.

Medijs "The Washington Post" informēja, ka darbinieki izteikuši cerību, ka daži dzīvnieki varētu būt izdzīvojuši pēc ziņām, ka zoodārza iemītnieks – piecas dienas vecs gulbju mazulis – manīts, peldot ar saviem vecākiem.

Medijs skaidro, ka pēdējā gada laikā zoodārza darbinieki regulāri "cīnījušies", lai nosargātu dzīvniekus agresoru okupācijas laikā. Agresori parku, kas ielenc zoodārzu, mīnējuši, kā arī bloķējuši piekļuves ceļus, lai zoodārza iemītniekus nebūtu iespējams evakuēt.

Zoodārzs oficiālajā "Facebook" profilā aizvadītajā gadā lūdza sabiedrības palīdzību, skaidrojot, ka darbinieki ik dienas, uz darbu dodoties, tika apšaudīti, kā arī "dzīvnieki bijuši pastāvīgā stresā no apkārt dzirdamajiem sprādzieniem".

Ukrainas pilsētu Nova Kahovka Krievijas spēki okupēja īsi pēc pilna mēroga iebrukumā pagājušā gada 24. februārī. "Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, iepriekš ziņoja, ka Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūda teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Hersonas reģionā aktīvi glābj plūdos slīkstošos dzīvniekus

"UAnimals" organizācija savā "Twitter" profilā publicēja video, skaidrojot, ka šobrīd ir grūti noteikt, kur nepieciešamas evakuācijas, jo plūdu dēļ nav iespējams piekļūt visām dzīvojamajām ēkām.

"Mūsu komanda ir nolēmusi vienkārši pārvietoties pa pilsētu. Cerams mums izdosies ieraudzīt dzīvniekus, kuriem nepieciešama palīdzība un mēs attiecīgi spēsim rīkoties," skaidroja organizācijas pārstāve Katerina.

Iekšlietu ministrijas padomnieks Antons Geraščenko savā "Twitter" profilā norāda, ka šobrīd sociālajos tīklos ir simtiem video, kuros redzams, kā iedzīvotāji Hersonas reģionā glābj bezpalīdzīgos dzīvniekus.

"Situācija okupētajos ciemos Dņepras kreisajā krastā ir vēl dramatiskāka – ūdens līmenis ir augstāks un cilvēki, kā arī dzīvnieki saņem ļoti maz palīdzības no Krievijas varasiestādēm," skaidro Geraščenko.

Ukrainas parlamenta deputāte Kira Rudika savā "Twitter" profilā komentē: "Kamēr starptautiskās organizācijas uztur apkaunojošu klusumu, brīvprātīgiem Hersonas reģionā turpina varonīgi strādāt. Katras dzīvības glābšana padara mūs par cilvēkiem. Paldies."

Vairākas Ukrainas amatpersonas izteikušas uzslavas apgabala brīvprātīgajiem, nosodot Krievijas agresiju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!