Foto: AFP/Scanpix

20 gadu vecajam Ādamam Lanzam, kurš 14. decembrī sarīkoja slaktiņu pamatskolā Konektikutas štatā ASV, bijis pieejams plašs ieroču arsenāls un 26 cilvēkus viņš nogalinājis piecu minūšu laikā, atsaucoties uz policijas publiskoto informāciju, vēsta raidsabiedrība „Sky News”.

Pārmeklējot 20 gadus vecā jaunieša dzīvesvietu, atrasti vairāki ieroči, seifs ar simtiem patronu, durklis un vairāki zobeni. 20 bērnus un sešus pieaugušos Lanza nogalinājis ar "Bushmaster" šauteni, bet pats pēc tam nošāvies ar pistoli "Glock".

Slaktiņu Sendihukas pamatskolā jaunietis paveicis piecās minūtēs, teikts prokuratūras paziņojumā. Uzbrukumā izšautas 154 lodes.

Apšaudes brīdī skolā Lanzam līdzi bijusi vēl viena pielādēta pistole un trīs ar munīciju pilnas aptveres "Bushmaster" šautenei. Pielādēta bise ar 70 patronām atradusies automašīnā, ar kuru jaunietis atbrauca uz slaktiņa vietu.

Izmeklētāji Lanzas mājā atraduši arī rakstus par citām apšaudēm un viņa mātes Nensijas izrakstītu čeku ieroča iegādei. Māte bija Lanza pirmais upuris, pirms viņš devās uz skolu, kur nošāva vēl 26 cilvekus un izdarīja pašnāvību.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Sendihukas sākumskolā Ņūtaunā decembrī tika nošauti seši pieaugušie, tostarp skolas direktors un psiholoģe, kā arī 20 bērni, no kuriem 18 mira notikuma vietā, bet divi vēlāk slimnīcā. Skolā mācās piecus līdz desmit gadus veci bērni.

Šāvējam Lanzam, kurš dzīvoja kopā ar māti, bija personības attīstības traucējumi. Lanza pēc strīda nošāva savu māti Nensiju un tad ar mātei piederošiem ieročiem un viņas automašīnu aizbrauca līdz netālu esošajai skolai, kurā pats reiz mācījās.

Uzbrucējs šāva ļoti mērķtiecīgi un precīzi. Praktiski nevienam no upuriem nav konstatēti ievainojumi, kas nebūtu dzīvībai bīstami, uzbrucējs nedeva iespējas izbēgt un tikai viens cilvēks ar gūtajām traumām ir izdzīvojis.

Iedzīvotāju reģistra dati liecina, ka Nensija Lanza un viņas vīrs Pīters Lanza laulību šķīra 2008.gadā. Pīters Lanza dzīvo Konektikutas štata Stamfordas pilsēta un ir nodokļu direktors kompānijā "GE Capital".

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka Nensija Lanza aizrāvās ar ieroču kolekcionēšanu un nereti ar saviem bērniem kopā devusies šaut mērķī.

ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā tautai notikušo nosauca par "bezjēdzīgu vardarbības aktu", kā arī deva rīkojumu visā valstī karogus nolaist pusmastā līdz otrdienas saulrietam.

Līdzjūtību par notikušo pauduši daudzi pasaules līderi, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Ketrīna Eštone un daudzi citi.

Upuru skaita ziņā šī ir otrā lielākā apšaude ASV mācību iestāžu vēsturē pēc 2007.gadā notikušās apšaudes Virdžīnijas Tehniskajā universitātē, kurā gāja bojā 33 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!