Foto: AFP/Scanpix
Bērni, kuri mācījās ASV Konetikutas štata Ņūtaunas pilsētas Sendihukas sākumskolā, kurā decembrī nogalināti 26 cilvēki, atsākuši mācības, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Vietējā policija pavēstījusi, ka skolā bērniem ir droši.

Sendihukas sākumskola bija slēgta kopš 14.decembra, kad tajā slaktiņu sarīkoja 20 gadus vecais Ādams Lanza, nošaujot 20 bērnus un sešus pieaugušos. Pēc izdarītā viņš izdarīja pašnāvību.

Pēc notikušā skolā ir pastiprināti drošības pasākumi, piemēram, tiks pārbaudītas visas skolas teritorijā iebraukušās automašīnas. "Šobrīd tā ir drošākā skola Amerikā," sacījusi vietējās policijas leitnante Keita Vaita. Savukārt jaunā skolas direktore Donna Peidža, kura aizstās slaktiņā nošauto skolas vadītāju, uzsvērusi, ka skola ir "droša, apsargāta un darboties spējīga".

Vecāki, kuru atvases atgriezīsies šajā skolā, ceturtdien varēs klātienē pārliecināties par jaunajām drošības sistēmām un kārību. Direktore arī aicinājusi skolēnus uz skolu doties ar speciālajiem autobusiem.

Jau vēstīts, ka Sendihukas sākumskolā Ņūtaunā 14.decembrī tika nošauti seši pieaugušie, tostarp skolas direktors un psiholoģe, kā arī 20 bērni, no kuriem 18 mira notikuma vietā, bet divi vēlāk slimnīcā. Skolā mācās piecus līdz desmit gadus veci bērni.

Tiek uzskatīts, ka šāvējam Lanzam, kurš dzīvoja kopā ar māti, bija personības attīstības traucējumi. Lanza pēc strīda nošāva savu māti Nensiju un tad ar mātei piederošiem ieročiem un viņas automašīnu aizbrauca līdz netālu esošajai skolai, kurā pats reiz mācījās.

Uzbrucējs šāva ļoti mērķtiecīgi un precīzi. Praktiski nevienam no upuriem nav konstatēti ievainojumi, kas nebūtu dzīvībai bīstami, uzbrucējs nedeva iespējas izbēgt, un tikai viens ievainotais ir izdzīvojis.

ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā tautai notikušo nosauca par "bezjēdzīgu vardarbības aktu". Pēc notikušā atsākušās runas par stingrāku ieroču aprites kārību ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!