Oktobrī šausminošas ziņas pienāca no Pakistānas – 8.oktobrī tur notika spēcīga zemestrīce, kuras apmērus neviens sākotnēji nespēja novērtēt, taču kopumā zemes nogruvumos un zem ēku drupām dzīvības zaudēja 70 000 cilvēku, vairāki avoti pat norādīja uz 200 000 bojā gājušajiem.

Laikam ritot, zemestrīces upuru vidū arvien
pieauga neapmierinātība ar lēno palīdzību
, un arī Pakistānas prezidents Pervezs Mušarafs vairākkārt norādīja, ka pasaules valstu
palīdzība ir neadekvāta
. Turklāt palielinājās bažas par to, ka sekos otrs nāves gadījumu vilnis, jo bez pienācīgas pārtikas un pajumtes no aukstuma un slimībām varētu iet bojā
vēl tūkstošiem cilvēku
.

Oktobrī palielinājās starptautiskās sabiedrības uztraukums arī par putnu gripas izplatību, jo miruši putni tika atrasti Rumānijā, Krievijā, Turcijā, Grieķijā, Horvātijā, un Ungārijā, jauni putnu gripas uzliesmojumi konstatēti Ķīnā un Taizemē, pienāca ziņas arī par cilvēku upuriem. ES ministri rīkoja īpašas sēdes, lai tajās pārrunātu rīcību iespējamas putnu gripas pandēmijas gadījumā, slimības skartajās valstīs sākās miljoniem putnu izkaušana, valstis nodrošinājās ar vakcīnām pret vīrusa cilvēkiem bīstamo paveidu H5N1, tika vakcinēti arī putni.

3.oktobris bija diena, kad ES bija jāsniedz atbilde Turcijai par iestāšanās sarunu sākšanu vai atlikšanu. Pēc ilgām pārrunām vienošanās tomēr tika panākta, jo Austrija atkāpās no savas prasības piedāvāt Turcijai dalību ar dažādiem ierobežojošiem noteikumiem, uz ko Turcija atbildēja, ka tā nepieņems nevienu citu piedāvājumu, kā tikai par pilnu dalību ES. Vācijā oktobrī notika sarunas par jaunās valdības veidošanu, un partijas atbalstīja lielās koalīcijas plānu, kā arī Kristīgo demokrātu partijas pārstāves Angelas Merkeles kļūšanu par Gerharda Šrēdera pēcteci valsts kanclera amatā. Šrēders paziņoja par aiziešanu no politikas. Irākā vēlētāji devās pie vēlēšanu urnām, lai izteiktu savu atbalstu vai noraidījumu jaunajai valsts konstitūcijai, un referenduma rezultāts izrādījās pozitīvs.

Oktobrī ar saviem izteicieniem pasauli šokēja Irānas prezidents, kurš paziņoja, ka Izraēla ir traips, kas jānoslauka no pasaules kartes. Vēlāk gan viņa administrācija centās mīkstināt Mahmuda Ahmadinedžada izteikumu radīto iespaidu, savukārt pasaules valstis izrādīja visdziļāko nesapratni par šādu apgalvojumu iemesliem. Irākā 18.oktobrī tiesas priekšā Bagdādē divus gadus pēc sagūstīšanas stājās bijušais Irākas diktators Sadams Huseins, kurš savu vainu visās viņam uzrādītajās apsūdzības noliedz. Savukārt 2005.gada Nobela miera prēmiju par pasaules drošības situācijas uzlabošanu oktobrī saņēma Starptautiskā Atomenerģijas Aģentūra un tās vadītājs Mohameds el Baradei.

Krievijā Kabardas-Balkārijas republikas galvaspilsētā Naļčikā 13.oktobrī no rīta notika uzbrukumi, kuros tika vainoti netālu esošās Čečenijas kaujinieki. Sadursmēs ar miliciju nogalināti 12 civiliedzīvotāji, 24 spēka struktūru darbinieki un 72 kaujinieki, vietējās amatpersonas pat ziņo par 91 nogalinātu kaujinieku. Vēlāk atbildību par notikušo uzņēmās čečenu karavadonis Šamils Basajevs, taču viņa rīcībā ir informācija tikai par 41 bojā gājušu karavīru. Pēc piecām dienām Naļčikā notika jauni uzbrukumi, taču tie drīzumā tika apturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!